Vitamine B11

1 oktober 2020

Vitamine B11 speelt een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het hele lichaam. Het speelt daarnaast een grote rol bij de aanmaak van zowel rode als witte bloedcellen.

Vitamine B11 is tevens belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind en daardoor dus van belang voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Lees in dit artikel informatie over vitamine B11.

Wat is vitamine B11?

Vitamine B11, oftewel Foliumzuur, is een wateroplosbare vitamine. Foliumzuur behoort bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond. Later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Je lichaam heeft vitamine B11 nodig voor:

  • de groei en ontwikkeling van het lichaam als geheel;
  • de aanmaak van rode bloedcellen;
  • de aanmaak van witte bloedcellen;
  • de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind.

Vitamine B11 (Foliumzuur) komt voornamelijk voor in groenten, vooral in groene groenten, fruit en volkorenproducten, brood en vlees. In mindere mate komt Foliumzuur voor in zuivel(producten).

Verschillende namen Foliumzuur

Foliumzuur is bekend onder de naam vitamine B11 of Folaat. Om de verwarring compleet te maken wordt Foliumzuur in sommige landen juist vitamine B9 genoemd.

In voeding is Foliumzuur van nature aanwezig in de vorm van tetrahydrofolaat-polyglutamaat. Daarentegen komt Foliumzuur in supplementen of als toevoeging in voedsel voor in de vorm van pteroylmonoglutaminezuur (PMG).

Vitamine B11 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van vitamine B11 per leeftijdsfase per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby (6-11 mnd) 60 microgram 60 microgram
Kind 1-3 jaar 85 microgram 85 microgram
Kind 4-8 jaar 150 microgram 150 microgram
Kind 9-13 jaar 225 microgram 225 microgram
Kind 14-17 jaar 300 microgram 300 microgram
Volwassenen 18 jaar en ouder 300 microgram 300 microgram
Zwangeren 400 microgram
Vrouwen die borstvoeding geven 400 microgram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat een teveel aan vitamine B11 afkomstig uit supplementen of toevoegingen een tekort van vitamine B12 moeilijk zichtbaar maakt, heeft de European Food Safety Authority (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor Foliumzuur uit supplementen vastgesteld.

Leeftijds-categorie Bovengrens
Kind 1-3 jaar 200 microgram
Kind 4-6 jaar 300 microgram
Kind 7-10 jaar 400 microgram
Kind 11-14 jaar 600 microgram
Kind 15-17 jaar 800 microgram
Volwassenen 18 jaar en ouder 1.000 microgram

Bron: European Food Safety Authority

Het advies vitamine B11 Gezondheidsraad en EFSA is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B11.

De vastgestelde bovengrens is voor supplementen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je door gezonde voeding teveel aan vitamine B11 binnenkrijgt.

Vitamine B11 tekort

Symptomen vitamine B11 tekort zijn bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en afwijkingen aan het ongeboren kind.

Vitamine B11 overschrijding

Vitamine B11 overschrijding is niet schadelijk voor je gezondheid. Dit is wel het geval voor Foliumzuur afkomstig uit supplementen (PMG). Een hoge inname van foliumzuur uit supplementen kan een tekort van vitamine B12 moeilijk zichtbaar maakt.

Vitamine B11 en zwanger

Tijdens de zwangerschap en is het advies vitamine B11 Gezondheidsraad verhoogd. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn kunnen het beste elke dag 400 microgram Foliumzuur extra binnenkrijgen.

Hiermee verklein je de kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij je kindje. Dit advies is van kracht vanaf 4 weken voor de conceptie totdat de zwangerschap 10 weken is gevorderd.

Langer dan 10 weken extra Foliumzuur slikken veroorzaakt geen problemen. Dat is niet schadelijk voor jou en je baby.

Het is belangrijk dat vrouwen die zwanger proberen te worden, dagelijks 400 microgram extra Foliumzuur slikken. Ook als het maanden of jaren duurt voordat iemand zwanger is, kan dit advies al die tijd worden opgevolgd. Langere tijd Foliumzuur slikken is niet schadelijk voor je.

Voor vrouwen die borstvoeding geven, geldt tevens het advies om in deze periode 400 gram extra Foliumzuur per dag binnen te krijgen.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!