Chloride

6 mei 2021

Chloride heb je, net als natrium, met name nodig voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in je lichaam. Zout is de belangrijkste bron van chloride in je voeding.

Wat is Chloride?

Chloride is een mineraal dat, samen met kalium en natrium, een belangrijke rol speelt bij het regelen van de vochtbalans in je lichaam. Ook speelt chloride een grote rol bij het regelen van de bloeddruk.

Chloride in zout

Van nature zit er niet zoveel chloride in je voeding. Wel in zout. De scheikundige naam van zout is natriumchloride, oftewel keukenzout. In 1 gram keukenzout zit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. Zout wordt veelvuldig toegevoegd aan eten. 20% voeg je vaak zelf toe als keukenzout aan het eten. 80% van het zout dat je binnenkrijgt wordt door fabrikanten toegevoegd aan bijvoorbeeld brood, vlees en vis, maar vooral aan kant- en klaar producten. Dit doen zij om de smaak te versterken en de houdbaarheid te vergroten.

Chloride Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft geen adequate inname van chloride per leeftijdsfase per dag vastgesteld. Het Institute of Medicine (IOM) heeft dit wel gedaan. Zij heeft voor chloride een adequate inname chloride vastgesteld, wat is afgeleid van de adequate inname voor natrium. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. De adequate inname is de hoeveelheid die nodig is om de verliezen via onder andere urine en zweet onder normale omstandigheden aan te vullen.

Dit advies is voor volwassenen 2,3 gram chloride per dag, wat gelijkstaat aan 3,83 gram zout. De adequate hoeveelheid natrium per leeftijdsfase, per dag is voor mannen en vrouwen gelijk.

Leeftijds-categorie Hoeveelheid chloride per dag Hoeveelheid zout per dag
Kind 1-3 jaar 1,5 gram 2,5 gram
Kind 4-8 jaar 1,9 gram 3,17 gram
Kind 9-17 jaar 2,3 gram 3,83 gram
Volwassenen 18-50 jaar 2,3 gram 3,83 gram
Volwassenen 51-70 jaar 2,0 gram 3,33 gram
Volwassenen 71 jaar en ouder 1,8 gram 3 gram
Zwangeren 2,3 gram 3,83 gram
Vrouwen die borstvoeding geven 2,3 gram 3,83 gram

Bron: Institute of Medicine

Omdat teveel chloride diverse nadelige gezondheidseffecten met zich meebrengt zoals een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten is een veilige bovengrens chloride vastgesteld. Voor volwassenen is dat 3,6 gram chloride oftewel 6 gram zout per dag. Voor kinderen is de veilige bovengrens minder.

Leeftijds-categorie Hoeveelheid chloride per dag Hoeveelheid zout per dag
Kind 1-3 jaar 1,8 gram 3 gram
Kind 4-8 jaar 2,7 gram 4,5 gram
Kind 9-17 jaar 3,6 gram 6 gram
Volwassenen 18 jaar en ouder 3,6 gram 6 gram

Het advies chloride Institute of Medicine is alleen op te volgen door goed op te letten wat je eet en beperkt zout toe te voegen. 80% van de Nederlanders krijgt dagelijks namelijk te veel chloride binnen via zout, doordat zout door fabrikanten wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen en mensen zelf ook zout toevoegen aan het eten.

Chloride tekort

Een tekort chloride doordat je te weinig zout binnenkrijgt via voeding komt zelden voor. Een chloride tekort kan wel ontstaan als gevolg van uitdroging door ernstige diarree of braken. Een chloride tekort door uitdroging kan je opvangen door extra te drinken en zout te eten. 90% van de volwassenen krijgt dagelijks 4,75 gram of meer zout per dag binnen. Dit is hoger dan de adequate inname van 3,75 gram per dag voor volwassenen tot 50 jaar.

Bij een tijdelijke lage inname zorgt je lichaam dat je zo weinig mogelijk chloride uitplast. Symptomen chloride tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid met eventueel braken tot gevolg, hoofdpijn en verwardheid. Ook kunnen epileptische aanvallen optreden als gevolg van een natrium tekort.

Chloride overschrijding

Een chloride overschrijding komt veel voor. 80% van de Nederlanders krijgt dagelijks meer dan de maximale hoeveelheid van 3,6 gram chloride, oftewel 6 gram zout binnen. Symptomen chloride overschrijding zijn nadelige gezondheidseffecten zoals:

  • hoge bloeddruk
  • hart- en vaatziekten
  • nierziekten
  • vormen van maagkanker
  • botontkalking

Voor mensen met een hoge bloeddruk, overgewicht of voor mensen ouder dan 70 jaar is het nooit verstandig meer chloride binnen te krijgen dan de maximale hoeveelheid van 3,6 gram per dag.

Chloride en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies chloride precies hetzelfde als voor vrouwen die niet zwanger zijn. Ook in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven is het advies chloride hetzelfde.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!