Fosfor

25 februari 2021

Fosfor heb je met name nodig voor de stevigheid van je botten en je gebit. Daarnaast is het belangrijk voor de energiestofwisseling in je lichaam.

Wat is fosfor?

Fosfor oftewel fosfaat, is een mineraal dat, net als calcium, een belangrijke rol speelt bij de stevigheid van je botten en je gebit. Daarnaast draagt het bij aan een goede energiestofwisseling in je lichaam.

Fosfor voeding

Fosfor zit in alle voedingsmiddelen in een kleine hoeveelheid. Het komt met name voor in zuivel(producten), kaas, vis, vlees en graanproducten.

Fosfor Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van fosfor per leeftijdsfase per dag. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. Dat komt omdat de onderbouwing voor de hoeveelheid fosfor dat je per dag moet binnenkrijgen nog zwak is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een aanbevolen dagelijkse inname vast te stellen. De adequate hoeveelheid fosfor per leeftijdsfase, per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 6-11 mnd 420 milligram 420 milligram
Kind 1-5 jaar 470 milligram 470 milligram
Kind 6-8 jaar 540 milligram 540 milligram
Kind 9-17 jaar 700 milligram 700 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 550 milligram 550 milligram
Zwangeren 700 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 900 milligram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van fosfor, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens voor dit mineraal vastgesteld.

Het advies fosfor Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met fosfor.

Fosfor tekort

Een tekort fosfor komt met name voor bij een overmatig gebruik aan medicijnen. Vooral door maagzuurremmers is de opname van fosfor in je lichaam niet goed en kan een tekort ontstaan.

Symptomen fosfor tekort zijn spierpijn, pijn in de botten, het ontstaan van nierstenen en het hebben van weinig eetlust, met afvallen tot gevolg.

Fosfor overschrijding

Een fosfor overschrijding komt niet voor als je gezond bent. Symptomen fosfor overschrijding zijn botontkalking, het verkalken van de nieren en bloedvatwanden. Dit komt alleen voor bij nierfalen. De nieren scheiden dan te weinig fosfor uit met deze symptomen fosfor overschrijding tot gevolg.

Fosfor en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies fosfor Gezondheidsraad iets verhoogd naar 700 milligram per dag. In de periode waarin borstvoeding wordt gegeven is het advies fosfor Gezondheidsraad zelfs verhoogd naar 900 milligram per dag.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!