Mangaan

14 oktober 2021

Mangaan is onmisbaar voor enzymen. Het draagt bij aan een goede energievoorziening van het lichaam en het draagt bij aan het behoud van sterke botten. Kom meer te weten over mangaan.

Wat is mangaan?

Mangaan is een mineraal dat deel uitmaakt van verschillende enzymen die onder andere betrokken zijn bij het leveren van energie, de energiestofwisseling en het behoud van sterke botten.

Mangaan komt in veel soorten voeding voor, maar is met name te vinden in volkoren-graanproducten, peulvruchten en noten.

Mangaan Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van mangaan per leeftijdsfase per dag. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. Dat komt omdat de onderbouwing voor de hoeveelheid mangaan dat je per dag moet binnenkrijgen nog zwak is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een aanbevolen dagelijkse inname vast te stellen. De adequate hoeveelheid mangaan per leeftijdsfase, per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 6-11 mnd 0,2-0,5 milligram 0,2-0,5 milligram
Kind 1-3 jaar 0,5 milligram 0,5 milligram
Kind 4-6 jaar 1,0 milligram 1,0 milligram
Kind 7-10 jaar 1,5 milligram 1,5 milligram
Kind 11-14 jaar 2,0 milligram 2,0 milligram
Kind 15-17 jaar 3,0 milligram 3,0 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 3,0 milligram 3,0 milligram
Zwangeren 3,0 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 3,0 milligram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat een mangaan overschrijding kan leiden tot motorische en psychische klachten heeft The Institute of Medicine de een aanvaardbare bovengrens mangaan vastgesteld. Dit is per leeftijdscategorie per dag als volgt:

Leeftijdscategorie Aanvaardbare bovengrens
Kinderen van 1 tot 3 jaar 2,0 milligram
Volwassenen 11 milligram

Het advies mangaan Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan krijg je voldoende mangaan binnen.

Mangaan tekort

Een tekort aan mangaan komt zelden voor en hier wordt meer onderzoek naar gedaan. Symptomen mangaan tekort zijn daarom dus ook niet aan te wijzen.

Mangaan overschrijding

Een mangaan overschrijding komt ook zelden voor. Symptomen mangaan overschrijding zijn motorische en psychische klachten.

Mangaan en zwanger

Tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding is het advies mangaan Gezondheidsraad hetzelfde als voor volwassen vrouwen.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! of maak een afspraak bij Voed in Balans.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!