Molybdeen

12 augustus 2021

Molybdeen is onmisbaar voor enzymen. Het draagt bij aan de opbouw en afbraak van eiwitten. Enzymen brengen bepaalde processen in je lichaam op gang of laten deze versnellen. Enzymen zijn zodoende belangrijk voor je gezondheid. Kom meer te weten over molybdeen.

Wat is molybdeen?

Molybdeen is een mineraal dat deel uitmaakt van verschillende enzymen die onder andere betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van eiwitten in je lichaam.

Molybdeen komt in veel soorten voeding voor, maar is met name te vinden in volkoren-graanproducten, peulvruchten en noten.

Molybdeen Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van molybdeen per leeftijdsfase per dag. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. Dat komt omdat de onderbouwing voor de hoeveelheid molybdeen dat je per dag moet binnenkrijgen nog zwak is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een aanbevolen dagelijkse inname vast te stellen. De adequate hoeveelheid molybdeen per leeftijdsfase, per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 6-11 mnd 10 microgram 10 microgram
Kind 1-3 jaar 15 microgram 15 microgram
Kind 4-6 jaar 20 microgram 20 microgram
Kind 7-10 jaar 30 microgram 30 microgram
Kind 11-14 jaar 45 microgram 45 microgram
Kind 15-17 jaar 65 microgram 65 microgram
Volwassenen 18 jaar en ouder 65 microgram 65 microgram
Zwangeren 65 microgram
Vrouwen die borstvoeding geven 65 microgram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat een molybdeen overschrijding leidt tot extra verlies van koper uit je lichaam met mogelijke gezondheidsklachten tot gevolg heeft de European Food Safety Authority (EFSA) een aanvaardbare bovengrens molybdeen vastgesteld. Dit is per leeftijdscategorie per dag als volgt:

Leeftijdscategorie Aanvaardbare bovengrens
Kinderen van 1 tot 3 jaar 100 microgram
Kinderen van 4 tot 6 jaar 200 microgram
Kinderen van 7 tot 10 jaar 250 microgram
Kinderen van 11 tot 14 jaar 400 microgram
Kinderen van 15 tot 17 jaar 500 microgram
Volwassenen 600 microgram

Het advies molybdeen Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan krijg je voldoende molybdeen binnen.

Molybdeen tekort

Een tekort aan molybdeen komt niet voor en is zover bekend nog nooit bij mensen vastgesteld. Symptomen molybdeen tekort zijn daarom dus ook niet aan te wijzen.

Molybdeen overschrijding

Een molybdeen overschrijding komt zelden voor. Symptomen molybdeen overschrijding zijn beperkt. Een molybdeen overschrijding leidt enkel tot extra verlies van koper uit je lichaam.

Koper en zwanger

Tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding is het advies molybdeen Gezondheidsraad hetzelfde als voor volwassen vrouwen.

Voedingscoach Ilona Niessen

Heb jij (vage) gezondheidsklachten waar je graag vanaf wil komen? Worstel je met overgewicht of het aangaan van een gezonde leefstijl? Ik help je graag verder! Kijk eens op Voed in Balans voor meer informatie.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!