Kalium

3 juni 2021

Kalium heb je met name nodig voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in je lichaam. Kalium komt voor in vrijwel alle voedingsmiddelen.

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal dat, samen met natrium en chloride, een belangrijke rol speelt bij het regelen van de vochtbalans in je lichaam. Voor het regelen van de bloeddruk is kalium tevens afhankelijk van natrium. Door natrium stijgt de bloeddruk, terwijl kalium de bloeddruk weer naar beneden brengt. Ook zorgt kalium er samen met natrium voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het zorgt ervoor dat spieren zich samentrekken en zenuwprikkels goed worden geleid in het zenuwstelsel.

Je lichaam regelt zelf de hoeveelheid kalium. Je nieren zorgen voor een constante hoeveelheid kalium in het lichaam. Krijg je bijvoorbeeld weinig kalium binnen, dan plas weinig kalium uit zodat je op deze manier zo min mogelijk kalium verliest. Ongeveer 90% van het kalium in je lichaam plas je uit. Ook verlies je kalium met de ontlasting. Door zweet verlies je echter maar heel weinig kalium.

Kalium komt voor in vrijwel alle voedingsmiddelen. Het komt met name voor in groenten en fruit, maar is ook aanwezig in bijvoorbeeld vlees, vis, noten, aardappelen, brood en melk(producten).

Kalium Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van kalium per leeftijdsfase per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 6-11 mnd 1.100 milligram 1.100 milligram
Kind 1-2 jaar 1.400 milligram 1.400 milligram
Kind 2-5 jaar 1.800 milligram 1.800 milligram
Kind 6-8 jaar 2.000 milligram 2.000 milligram
Kind 9-13 jaar 3.300 milligram 2.900 milligram
Kind 14-17 jaar 3.500 milligram 3.100 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 3.500 milligram 3.500 milligram
Zwangeren 3.100 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 3.100 milligram

Bron: Gezondheidsraad

Omdat teveel kalium uit voeding bij gezonde mensen niet leidt tot nadelige gezondheidseffecten is er geen aanvaardbare bovengrens kalium Gezondheidsraad vastgesteld. Toch is het advies niet meer dan 3 gram kalium per dag uit supplementen te gebruiken boven op de gewone inname kalium uit voeding,

Het advies kalium Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan krijg je voldoende kalium binnen.

Kalium tekort

Een tekort kalium (hypokaliëmie) door een te lage inname kalium via voeding komt zelden voor. Een kalium tekort kan wel ontstaan als gevolg van uitdroging door ernstige diarree of braken of door het gebruik van plaspillen.

Symptomen kalium tekort zijn verminderde eetlust, verzwakte spieren, misselijkheid, lusteloosheid en in ernstige gevallen hartritmestoornissen. Een kalium tekort kan worden opgevangen voor kalium-tabletten op advies van je arts.

Kalium overschrijding

Een kalium overschrijding via voeding geeft geen nadelige gezondheidseffecten voor gezonde mensen. Het is vrijwel onmogelijk om via voeding een kalium overschrijding te creëren. Een overschot aan kalium kan echter ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren. Dan plas je niet voldoende kalium uit en hoopt het zich op in je lichaam. Ook bij bepaalde medicijnen voor de bloeddruk (bepaalde plaspillen en/of ACE-remmers) kan het kaliumgehalte in je bloed te hoog worden.

Bij langdurig gebruik van 3 gram kalium via supplementen boven op de normale voeding, zijn er tevens geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de gezondheid. Bij inname van kalium-supplementen met hoeveelheden van 5 tot 7 gram per dag kunnen echter wel negatieve gezondheidseffecten ontstaan, met name op de hartfunctie. Van een acute kalium-vergiftiging is sprake als je ineens 18 gram kalium per dag inneemt via supplementen boven op de normale voeding en het teveel aan kalium onvoldoende uitplast. Symptomen kalium overschrijding zijn hartfalen en in het ergste geval kan het zelfs leiden tot een hartstilstand.

Kalium en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies kalium Gezondheidsraad precies hetzelfde als voor vrouwen die niet zwanger zijn. Ook in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven is het advies kalium Gezondheidsraad hetzelfde.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!