Biologisch voedsel bevat geen bestrijdingsmiddelen

21 mei 2020

De vraag naar biologisch eten groeit explosief. Maar waarom? Bij biologische producten wordt rekening gehouden met de gezondheid van mens, dier en de natuur. Biologisch voedsel heeft ten opzichte van 'gewoon' eten diverse voordelen. Eén daarvan is dat biologisch voedsel geen bestrijdingsmiddelen bevat. Lees in dit artikel wat bestrijdingsmiddelen zijn.

Geen bestrijdingsmiddelen biologisch eten

Biologisch eten is onbespoten. Dat betekent dat de schil kan worden gegeten. De meeste voedingsstoffen zitten in of valk onder de schil. Van niet-biologische groenten en fruit is het ongezond om de schil op te eten, zeker als het voedsel niet is gewassen voor consumptie.

Biologisch eten bevat dus geen bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen verhoogt de opbrengst en kwaliteit van een product. Bestrijdingsmiddelen, worden ook pesticiden of gewasbeschermingsmiddelen genoemd en zijn chemische of synthetische stoffen die in de niet-biologische landbouw en teelt worden gebruikt om gewassen te beschermen tegen onder meer insecten, schimmels, onkruid en knaagdieren. Deze stoffen bestrijden ongedierte met gif en zijn daarmee ook giftig voor de mens.

Soorten bestrijdingsmiddelen

Alle chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen tezamen worden pesticiden genoemd. Er zijn verschillende soorten pesticiden:

  • Insecticiden, tegen insecten
  • Larviciden, tegen larven
  • Fungiciden, tegen schimmels
  • Herbiciden, tegen onkruid
  • Nematiciden, tegen aaltjes
  • Algiciden, tegen algen
  • Accariciden, tegen mijten
  • Rodenticiden, tegen knaagdieren
  • Aviciden, tegen vogels
  • Bactericiden, tegen bacteriën
  • Viruciden, tegen virussen
  • Pisciciden, tegen vissen
  • Groeiregulatoren, middelen die levensprocessen van planten beïnvloeden

Pesticiden zijn meestal niet afspoelbaar. Daardoor hoeft de teler niet na elke regenbui nieuwe middelen te gebruiken. De beschermwerking geldt niet alleen tijdens de teelt, maar ook tijdens de opslag, verwerking en het transport.

De toelating van bestrijdingsmiddelen is geregeld in Europese en Nederlandse wetgeving. Voor Nederland is alles geregeld in de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Wgb). Er worden hoge eisen gesteld aan het gebruik van pesticiden. Toch zorgt de niet-afspoelbaarheid van pesticiden ervoor dat er een kleine hoeveelheid chemische en synthetische stoffen in ons lichaam komt bij de consumptie van niet-biologische groente en fruit.

Bestrijding biologisch voedsel

Biologische groenten en fruit zijn onbespoten. In de teelt van biologische producten worden geen pesticiden gebruikt.

Biologische gewasbescherming bestaat uit de combinatie van het inzetten van natuurlijke vijanden (zoals sluipwespen), bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong (zoals stoffen uit zaden en bladeren) en mechanische bestrijding, (zoals wieden van onkruid). Bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong worden voor de gewasbescherming van biologische producten in de normale, natuurlijke hoeveelheid gebruikt. Een overdosering van gewasbescherming van natuurlijke oorsprong kan namelijk ook schadelijk zijn. Biologisch geteelde gewassen hebben een biologisch keurmerk, zodat de consument kan zijn dat zij vrij zijn van chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen en niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Kies daarom voor biologisch!

Meer weten over suiker en gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!