Parasieten in rauwe vis

6 augustus 2020

Recentelijk kwam in het nieuws dat er uit de keel van een Japanse vrouw een worm is verwijderd na het eten van sashimi. Komt dit ook in Nederland voor?

Wat zijn parasieten?

Parasieten zijn minuscule wormpjes die hun eitjes graag leggen in rauwe vis of vlees. Rauwe vis of vlees geeft de larven voldoende voedingsstoffen om te groeien en is daarom bij de wormpjes het meest geliefd.

In rauwe vis kan de haringworm opduiken. Deze parasiet kan voorkomen in haring, maar ook in andere vissoorten, zoals makreel, sprot, tonijn en wilde Atlantische of Pacifische zalm. Je kunt de parasiet in theorie dus aantreffen in sushi of sashimi.

De haringworm ziet eruit als een dun wit of kleurloos wormpje van meestal een paar centimeter lang.

Bij mensen kan de haringworm de maag- of darmwand beschadigen. Dit veroorzaakt hevige buikpijn, buikkrampen en/of diarree. In uitzonderlijke situaties nestelt een larve zich in een ander orgaan en ontstaat hier een worm. Ook dan geeft de worm klachten. Een worm leeft hooguit een paar dagen in een menselijk lichaam, echter de klachten kunnen nog maanden aanhouden.

Bevriezen en verhitten doodt parasiet

De haringworm overleeft bevriezing en verhitting niet. In Europa geldt de wettelijke verplichting om vis dat rauw wordt gegeten eerst in te vriezen. Rauwe vis moet daarom minimaal 24 uur bij een temperatuur van -20 graden Celsius zijn ingevroren. In Nederland komt de parasiet daardoor nog zelden voor in rauwe vis.

De haringworm overleeft ook verhitting niet. Gebakken of gekookte vis geeft daarom geen risico op besmetting door de haringworm.

Geen rauwe vis kwetsbare gezondheid

Ook al is het risico op een haringworm in Nederlandse rauwe vis uitermate klein, het is beter dat mensen met een kwetsbare gezondheid geen rauwe vis eten. Dit geldt voor zwangeren, kinderen en mensen met een verminderde weerstand.

Sushi en sashimi veilig in Nederland

Door de Europese wetgeving van het invriezen van rauwe vis, is sushi en sashimi veilig in Nederland. In Aziatische landen geldt deze verplichting niet. Nuttig daarom geen rauwe vis in deze landen bij twijfel. Vooral de vis verkocht in niet-erkende marktkraampjes zijn doorgaans niet ingevroren of verhit. Let altijd op je eigen gezondheid.

Berichtgeving Japanse vrouw

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!