Veranderen is een topprestatie

30 maart 2023

Ik schrijf op deze website dan wel over gezonde voeding, met minder suiker. Voor veel mensen is het nuttigen van minder suiker een hele klus. De verandering naar minder suiker is een hele topprestatie!

Veranderen is eenvoudiger gezegd dan gedaan

Knap als je het doel van gezonde voeding met minder suiker al hebt bereikt! Ben je net begonnen met een gezondere leefstijl? Weet dan dat het ook jou gaat lukken! Hoe? Door te veranderen met kleine stapjes.

Waakhond in je hersenen

In je hersenen zit een orgaan, de amygdala. Dit orgaan ontpopt zich als een persoonlijke waakhond en het houdt niet van veranderingen.

Wat doet een waakhond? Een waakhond slaat alarm bij gevaar. En dat is precies wat de amygdala doet. Een verandering ziet de amygdala als gevaar en slaat alarm...

Je lichaam is niet ingesteld op grote veranderingen. Het is veel veiliger om alles te laten zoals het is, want dat ken je tenminste en je lichaam weet hoe het in die situatie moet reageren. Hoe onaangenaam of ongezond die situatie ook is, het is moeilijk om hierin te veranderen.

Iedere dreigende verandering maakt de amygdala, de waakhond in je, wakker. Het blokkeert je gezonde verstand. De amygdala kan iedere positieve verandering blokkeren omdat het alles bij het oude wil laten.

Met kleine stapjes de waakhond omzeilen

De kunst is ervoor te zorgen dat de amygdala geen alarm slaat, zodat je lichaam geen stofjes produceert die zorgen voor een terugval in het oude patroon. Dat is heel simpel. De amygdala is te omzeilen door met kleine stapjes te veranderen.

Concreet

Dit betekent concreet dat je een nieuwe leefstijl in kleine stapjes moet toepassen en niet alles in één keer. Ik probeer je daarmee te helpen met de blogs op deze website.

Meer weten over gezonde voeding en het aangaan van een andere leefstijl?

Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! of doe een cursus.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!