Geen toegevoegde suikers, wel zoetstoffen!

4 juni 2020

Kijk eens in de winkel en het valt gelijk op dat veel producten '0% suiker toegevoegd' op de verpakking hebben staan. Klopt dit wel? Het antwoord vind je in dit artikel.

Zoete smaak zonder suiker

Om toch een zoete smaak te krijgen en geen suiker toe te voegen, passen fabrikanten trucjes toe. Er worden zoetstoffen toegevoegd aan het product. De meest voorkomende zoetstoffen:

  • Synthetische zoetstoffen

Deze zoetstoffen zijn meestal gevaarlijk voor de gezondheid. Op het etiket staat wel vermeld dat er synthetische zoetstoffen zijn toegevoegd. Echter de meeste mensen herkennen de benamingen niet als synthetische zoetstoffen. Ze kunnen ook als E-nummer op het etiket vermeld zijn. Een voorbeeld van een synthetische zoetstof is aspartaam, bekend onder E951.

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof dat vele malen zoeter is dan suiker. Het is dan wel caloriearm, maar zo sterk bewerkt dat er diverse gezondheidsrisico's aan kleven. Aspartaam kan spijsverteringsproblemen, insulineproblemen, hart- en vaatziekten veroorzaken. Het is zodanig gevaarlijk dat er een maximum is vastgesteld voor fabrikanten. Zij moeten zich hieraan houden bij toevoeging in producten.

Met deze informatie wil je toch geen aspartaam binnen krijgen alleen omdat dit een suikervervanger is? Let op: Aspartaam komt in veel producten voor. Kijk goed op het etiket om het te herkennen.

Aspartaam is dan één voorbeeld van een veel gebruikte synthetische zoetstof. Er zijn nog meer soorten: Acesulfaam-K (E950), Advantaam (E969), Cyclamaat (E952), Neohesperidine (E959), Neotaam (E961), Sacharine (E954) en Sucralose (E955)

  • Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen zijn weliswaar niet zo gevaarlijk als synthetische zoetstoffen. Helaas zijn ook deze zoetstoffen niet gezond. Je lichaam ziet deze zoetstoffen enkel als suiker. Je lichaam reageert daardoor exact hetzelfde op natuurlijke zoetstoffen als op suiker.

  • Een suikerstroop van ingekookt fruit

De meest misleidende vorm van zoetstoffen is wel die van een suikerstroop van ingekookt fruit. Door fruit in te koken, blijven alleen de suikers over. Alle andere nuttige voedingsstoffen van fruit, zoals vezels, vocht, vitamines en mineralen zijn verwijderd. Het is daardoor een pure suikerstroop. Omdat er voor het maken van deze stroop fruit is gebruikt mag dit zonder meer worden toegevoegd. Er wordt zelfs op het etiket niet vermeld dat het gaat om een suikerstroop van ingekookt fruit. Deze vorm van zoetstof komt in veel producten voor.

Ongezond

Op zoetstoffen reageert je lichaam precies hetzelfde als op suiker. Er is feitelijk dus geen verschil. Zoetstoffen zijn zeker net zo ongezond als suiker. Synthetische zoetstoffen hebben daarnaast nog bijkomende gezondheidsrisico's.

Meer weten over suiker en gezonde voeding?

Wil je meer weten over suiker en gezonde voeding? Leren hoe je de suikerinname eenvoudig en blijvend verlaagd? Lees mijn e-book 'Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!'.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!