Het nut van water

8 juli 2021

Voldoende bouwstoffen voor je lichaam zijn belangrijk in de vorm van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Onderschat het belang van voldoende water niet! Met een tekort aan water komen deze bouwstoffen niet tot hun recht. Bovendien zorgt voldoende water ervoor dat afvalstoffen je lichaam verlaten én dat je lichaam goed op temperatuur blijft. Alle reden dus om te zorgen voor het drinken van voldoende water!

Het nut van water

Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, voor circa 70%. Het is absoluut noodzakelijk om dit water regelmatig aan te vullen, zodat de lichaamsfuncties hun rol kunnen uitoefenen.

De belangrijkste functies van water zijn:

  • opslag en transport van warmte
  • transport van bouwstoffen
  • transport van afvalstoffen

Opslag en transport van warmte

Om de temperatuur van water met één graad Celsius te doen stijgen of dalen is veel energie nodig. Of dat nu binnen of buiten je lichaam is. Water blijft, zonder deze energievoorziening constant van temperatuur.

De grote hoeveelheid water in je lichaam zorgt voor een buffercapaciteit aan warmte, die vrijwel constant blijft qua temperatuur. Invloeden van buitenaf, zoals koud of warm weer of koud en warm voedsel, hebben hier niet zo snel invloed op. Koorts of verhoging heeft daarom ook baat bij het drinken van water, zodat je lichaamstemperatuur weer snel van normale hoogte is.

De constante warmte in je lichaam wordt door water door je lichaam verspreid, zodat iedere cel dezelfde temperatuur heeft.

Transport van bouwstoffen

Voldoende eiwitten, vetten, vitamines en mineralen nuttigen, van de juiste soort en in de juiste verhouding is belangrijk voor een goede gezondheid.

Echter deze bouwstoffen worden alleen vervoerd naar de cellen bij de aanwezigheid van water. Zonder voldoende water dreigen er alsnog tekorten in eiwitten, vetten, vitamines en mineralen te ontstaan. Enkel en alleen omdat de bouwstoffen niet goed of volledig terecht komen bij die cellen die ze nodig hebben.

Transport van afvalstoffen

Het feit dat water zorgt voor transport van afvalstoffen, maakt direct de reinigende werking van water duidelijk. Water drinken ondersteunt indirect het functioneren van de lever én het zorg dat de nieren goed functioneren.

Als te weinig water binnenkomt, beperken de nieren de urineproductie om het verlies van te veel vocht tegen te gaan. Hierdoor ontstaat een geringe afgifte van afvalproducten, waardoor afvalstoffen je lichaam niet goed verlaten.

Urine hoort lichtgeel van kleur te zijn. Zodra je urine donkergeel is en sterk ruikt, is dit een signaal dat je niet voldoende water drinkt.

Hoeveel water is nodig

Voor een volwassene is ongeveer drie liter vocht per dag nodig. Via voeding krijg je gemiddeld 0,5 tot 1 liter water binnen. Minimaal twee liter water zou je daarom dagelijks moeten drinken om het vochtniveau op peil te houden.

Voedingscoach Ilona Niessen

Heb jij (vage) gezondheidsklachten waar je graag vanaf wil komen? Worstel je met overgewicht of het aangaan van een gezonde leefstijl? Ik help je graag verder! Kijk eens op Voed in Balans voor meer informatie.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!