Vakantiekilo's kwijtraken

17 augustus 2023

Zomervakantie betekent genieten. Meer vrijheid, andere activiteiten met het gezin, zonnig weer en, als dat er niet in zit, een zonnige stemming. Zomervakantie is meestal ook nét wat meer eten en drinken, minder letten op gezonde voeding en minder bewegen. Met als resultaat vakantiekilo's. Hoe kom je er weer vanaf?

Einde vakantie

De schoolvakantie loopt voor ons ten eind. Maandag gaan mijn kinderen weer naar school. We hebben ontzettend genoten van deze vakantie. Jij ook?

Vaak geeft de weegschaal ook aan dat er genoten is. We eten en drinken nét wat meer, letten minder op gezonde voeding, nemen nog een ijsje om een leuke dag of te sluiten, drinken minder water en bewegen anders. En dat resulteert in vakantiekilo's.

Minder snoepen en meer water drinken

Een streng dieet na de vakantie is vaak helemaal niet nodig. Bepaal om te beginnen hoeveel je bent aangekomen en op welk gewicht je terug wilt komen.

In de eerste week na de vakantie is het goed om de verleiding van extra snoepen of een extra ijsje te weerstaan en je te beperken tot de hoofdmaaltijden met voldoende groenten en fruit. Daarnaast is het belangrijk minimaal 2 liter water per dag te drinken en dit ook echt te doen. Water voert afvalstoffen af en helpt overtollige kilo's kwijt te raken. Ga aan het eind van de week op de weegschaal staan en bekijk het resultaat.

Meer bewegen

In de tweede week, als het normale ritme weer meer eigen is, probeer je dagelijks meer te bewegen. Minimaal 30 minuten bewegen per dag is een richtlijn, meer mag altijd. Probeer de fiets te pakken of lopend te gaan, daar waar je anders de auto zou nemen. Of neem de trap in plaats van de lift op kantoor. Ook huishoudelijke taken of het wegbrengen van de kinderen naar school telt mee. Ga aan het eind van de week nogmaals op de weegschaal staan en kijk of het al voldoende heeft geholpen.

Volhouden of versnellen

Afhankelijk van het resultaat in deze twee weken, kun je ervoor kiezen het patroon vol te houden totdat je op het gewenste gewicht bent of het proces nog wat te versnellen. Wil je meer vakantiekilo's verliezen, dan is het goed om nog wat extra beweging te zoeken, ga zwemmen, hardlopen of beoefen een andere sport. Dat kan in teamverband of alleen, op locatie of gewoon thuis. Het hoeft niet moeilijk te zijn, dagelijks 20 minuten wandelen of fietsen op de hometrainer kan al het verschil maken.

Succes!

Veel succes met het kwijtraken van de vakantiekilo's. En onthoud dat deze veelal zijn ontstaan doordat jij een leuke zomer hebt gehad en dát telt!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!