Goede (eet)voornemen voor 2024

4 januari 2024

Een gelukkig en gezond 2024 voor iedereen! Begin jij het nieuwe jaar ook met goede voornemens? Misschien wel door gezonder te eten of juist af te vallen? Let dan vooral op voldoende eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, minder suiker en minder of geen gluten. Deze blog gaat over eiwitten.

Wat doen eiwitten?

Eiwitten zijn de bouwstoffen in je lichaam en zorgen voor de aanmaak van spieren en organen, pezen, huid en weefsel. Ook zorgen eiwitten voor de aanmaak van hormonen, enzymen en neurotransmitters, deze stoffen zijn alle drie belangrijk voor het functioneren van je lichaam.

De bouwstoffen van je lichaam komen eigenlijk niet uit eiwitten, maar uit animozuren. Je lichaam breekt eiwitten namelijk af tot animozuren.

Animozuren

Je lichaam heeft 22 verschillende animozuren nodig om de juiste bouwstoffen te creëren en goed te kunnen functioneren. Negen animozuren zijn essentieel, je lichaam kan deze niet zelf aanmaken en haalt deze uit je voeding. Van drie animozuren maakt je lichaam niet voldoende en is aanvulling vanuit je voedsel noodzakelijk, dit zijn semi-essentiële animozuren. De overige animozuren maakt je lichaam zelf aan. Ze komen wel uit je voedsel, maar zijn dus niet essentieel voor het aanmaken van bouwstoffen.

Essentiële animozuren

De animozuren die je lichaam niet zelf aanmaakt en afkomstig zijn uit je voeding zijn:
- Fenylalanine
- Histidine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Threonine
- Tryptofaan
- Valine

Semi-essentiële animozuren

Animozuren die je lichaam niet voldoende zelf aanmaakt en je moet aanvullen vanuit voedsel zijn:
- Arginine
- Glutamine
- Tyrosine

In mijn volgende blog vertel ik meer over eiwitten en waar ze in zitten.

Broodmixen Gezond zonder Gedoe

Heb jij al gezien dat de shop online is en je hier ook broodmixen kunt kopen? Probeer ze eens. Deze broodjes zijn voedzaam en rijk van smaak, bevatten veel eiwitten en vezels en zijn zonder toegevoegde suikers gluten. Ideaal voor een gezonde leefstijl of om af te vallen!

Volg op facebook:
facebookgroep Kies Gezond Eten
facebookpagina Gezond Zonder Gedoe

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!