Moe na het eten? 5 meest voorkomende oorzaken op een rij

10 december 2020

Voel jij je futloos na het eten? Geen paniek, er zijn veel mensen die zich moe voelen na het eten. In dit artikel lees je over de 5 meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid na het eten en wat je kunt doen om dit te voorkomen of te verminderen.

Je bloedsuikerspiegel schommelt

Je bloedsuikerspiegel raakt uit balans door voeding met veel suikers en snelle koolhydraten. Deze suikers en snelle koolhydraten uit suikers en zetmeel worden razendsnel in je lichaam omgezet in glucose. Hierdoor ontstaat er een piek in je bloedsuikerspiegel die wordt opgevolgd door een snelle daling. Het resultaat hiervan? Een korte energieboost gevolgd door een intense moeheid.

Tip

Leef suikerbewust en gezond met zo min mogelijk suikers en snelle koolhydraten. Vervang deze door langzame koolhydraten voor een geleidelijke energieboost die niet wordt gevolgd door een dip. Lastig? Zeker niet! In mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! laat ik zien dat het heel eenvoudig is om een gezonde leefstijl in je gezin te introduceren én dat het ook goed vol te houden is. Neem eens een kijkje op mijn website eenvoudigwuikerbewust.nl

Je drinkt te weinig

Voldoende vocht binnekrijgen is belangrijk:

  • Vocht regelt je lichaamstemperatuur.
  • Vocht helpt je darmen bij de opname van voedingsstoffen.
  • Vocht transporteert voedings- en afvalstoffen door je lichaam.

Essentiële functies dus! Houd je vochtniveau op peil. Doe je dit niet? Dan daalt je energieniveau met concentratieproblemen en het gevoel van moe na het eten tot gevolg.

Tip

Zorg voor de inname van voldoende vocht. Je lichaam geeft zelf aan wanneer vocht nodig is, luister daarnaar. Dorst? Reageer dan door iets te drinken. Drink vooral water en vul dit aan met thee of koffie, zonder suiker. Streef ernaar in ieder geval minimaal 2 liter water per dag te drinken.

Je hebt teveel gegeten

Futloos na het eten kan ontstaan als je teveel hebt gegeten. Voor het verteren van voedsel heeft je lichaam energie nodig. Er gaat dan tijdelijk meer bloed naar de organen die betrokken zijn bij je spijsverteringsproces. Zo is er minder bloed en daarmee minder zuurstof beschikbaar voor bijvoorbeeld je hersenen en spieren. Heb je teveel gegeten dan kost dat je lichaam nog meer energie. Langere tijd minder bloed naar je hersenen en spieren zorgt voor vermoeidheid na het eten.

Tip

Doe het na het eten even rustig aan. Eet een licht verteerbare maaltijd. Dat kost je lichaam minder energie waardoor de vermoeidheid na het eten afneemt.

Je hebt een voedselallergie of voedselintolerantie

Voedselallergieën en -intoleranties komen helaas steeds meer voor. Naast bekende symptomen als jeuk, zwelling, pijn in je buik, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en luchtweg- of huidklachten is vermoeidheid ook iets dat hierbij kan optreden. Zeker futloos na het eten of moe na het eten zijn verschijnselen omdat je lichaam direct na het eten reageert op de voeding.

Tip

Bij onverklaarbare vermoeidheid na het eten is het raadzaam om je te laten testen op een voedselallergie of voedselintolerantie. Het zijn twee verschillende dingen. Een reactie van het immuunsysteem op een voedingsmiddel noem je een allergie. Een intolerantie daarentegen betekent dat je het voedsel niet (voldoende) kunt verteren wat vooral problemen in de darmen oplevert.

Je eet lege calorieën

Je hersenen geven dopamine af zodra je suiker binnenkrijgt. Dopamine maakt blij waardoor je nog meer suikerrijk voedsel wil eten. Suiker werkt verslavend! De behoefte naar suikerrijk eten en drinken neemt alleen maar toe. Geef je hieraan toe? Dan ligt een tekort aan gezonde voedingsstoffen, met voldoende vitamines, mineralen en vezels op de loer. Een tekort aan gezonde voedingsstoffen kan leiden tot vermoeidheid na het eten of hoofdpijn.

Tip

Eet gezonde, onbewerkt producten. Deze bevatten van nature aanwezige vitamines, mineralen en vezels die je lichaam zo hard nodig heeft. In mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! staan 25 basisrecepten om zelf eenvoudig gezonde gerechten te bereiden.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!