Rasecht Hollands met veel variatiemogelijkheden

28 september 2023

Of je 'm nou rauw, gestoofd, gekookt of gebakken eet. De wortel komt veel voor in de Nederlandse keuken. Dat komt ook doordat de groente rasecht van eigen bodem komt.

Benaming en telen

Bospeen, waspeen, winterpeen, wortelsoorten in overvloed. Voor de voedingsstoffen maakt het niet veel uit weke soort je neemt.

De wortel is dus een groente van Nederlandse bodem. De winterwortel zaai je in april tot en met mei en oogst je van oktober tot november. Zomerwortels daarentegen zaai je van maart tot juli en oogst je dan van juni tot oktober. In moestuintjes komt de wortel dan ook veel voor, zeker omdat het telen ervan niet heel ingewikkeld is.

Een fabel of toch een feit...

Vroeger zei mijn moeder altijd dat ik mijn wortels moest opeten omdat ik daarvan beter zou gaan zien. Was dit een fabel of toch niet...?

De wortel is rijk aan bètacaroteen. Een stofje dat je lichaam omzet naar vitamine A. En deze vitamine bevordert inderdaad het zicht. Het zorgt voor een goede overgang in het zien van licht naar donker en bevordert een gezond oognetvlies. Met regelmaat wortels eten is dus inderdaad goed voor je ogen.

Nog meer nut

De wortel is rijk aan vezels en bevat weinig calorieën. Daardoor stabiliseert het je bloedsuikerspiegel en is het goed voor je darmflora.

Naast bètacaroteen is wortel rijk aan diverse B-vitamines, vitamine C en kalium. Op deze manier is de wortel ook gunstig voor een gezonde huid, een goede weerstand, verlaagt wortel het risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Reden genoeg om met regelmaat wortel te eten. Het kan zelfs dagelijks!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!