Pompoentijd!

28 oktober 2021

Zondag 31 oktober vieren we Halloween. De 'griezel' pompoenen zijn al weken overal te zien. Halloween is dan ook de 'start' van de pompoentijd.

Nut van pompoen

Naast dat velen pompoen lekker vinden, is het ook erg gezond. Het vruchtvlees heeft veel te bieden. Dat komt met name door de aanwezigheid van deze drie componenten:

  • IJzer

IJzer is vooral belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Een stof die rode bloedcellen nodig hebben om zuurstof goed te vervoeren in je lichaam.

  • Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede weerstand. Daarnaast is vitamine C nodig voor de opname van ijzer en zorgt het voor bescherming van lichaamscellen tegen schade.

  • Caroteen

Caroteen is een stof dat zorgt voor een beter immuunsysteem en het is goed voor je ogen. Pompoen is niet de enige oranje vrucht met een grote hoeveelheid caroteen. Ook wortels zijn hier een voorbeeld van.

Pompoen als vleesvervanger

Juist de hoeveelheid ijzer in pompoen en de aanwezigheid van vitamine C, waardoor de ijzeropname aanzienlijk toeneemt, zorgt ervoor dat pompoen een goede vleesvervanger is.

IJzer komt namelijk uit dierlijke- en plantaardiger voeding. De ijzeropname van dierlijke voeding ligt een heel stuk hoger dan die van plantaardige voeding. Vegetariërs en veganisten die geen dierlijke producten nuttigen, kunnen daardoor moeite hebben voldoende ijzer uit plantaardige producten op te nemen. De hoeveelheid ijzer en vitamine C in pompoen maakt deze vrucht voor mensen die geen of weinig vlees eten erg aantrekkelijk. Niet voor niets dus dat veel vleesvervangers in de supermarkt pompoen als basis hebben.

Pompoen kan alles!

De pompoen wint aan populariteit in Nederland. Dat komt niet alleen doordat het een goede vleesvervanger is. Je kunt de pompoen namelijk in diverse soorten gerechten gebruiken, zoals in soepen, door cakes, gestoofd of geroosterd uit de oven.

Andere voordelen

Andere voordelen van pompoen is dat deze naar verhouding weinig calorieën bevat, maar wel veel vezels, eiwitten en diverse vitamines en mineralen.

De pompoen kan voor alles worden ingezet en daar moet je vooral in de herfst- en wintermaanden gebruik van maken.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! staat boordenvol nuttig informatie en heeft bovendien 25, eenvoudig te maken, basisrecepten!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!