Oranje!

9 december 2022

Met de kwartfinale Nederland-Argentinië vanavond is het tijd om de oranje citrusvruchten nader te bekijken. Dat komen we vast in de oranjestemming!

Citrusvruchten

De herfst en winter zijn kenmerkend voor een wisselende weersverwachting met regen, wind, lagere temperaturen... Oranje vrolijkheid doet het dan goed en zeker als je weerstand hierdoor opkrikt. Traditiegetrouw eten Nederlanders veel mandarijnen en sinaasappels. Mineola's kunnen net zo goed!

Alle drie behoren ze tot de citrusvruchten en komen met name uit het Middellands zeegebied, Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Waar de mandarijn traditiegetrouw door veel Nederlanders wordt gegeten in de herfst- en wintermaanden, is de mineola nog bezig aan een opmars. De mineola, kruising tussen een mandarijn en een grapefruit, is behalve in de koude maanden van het jaar ook in het voorjaar en de zomer heerlijk van smaak en dat is ook zo bij de sinaasappel.

Goed voor de gezondheid

Gezondheidsvoordelen genoeg voor deze citrusvruchten. De drie gunstige effecten voor je gezondheid op een rijtje:

  1. De citrusvruchten zitten bomvol vitamine C. Dit draagt bij aan een beter immuunsysteem en geeft je weerstand een boost.

  2. Ze bevatten veel kalium wat de bloeddruk verlaagt en hiermee een gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten.

  3. Je darmen zijn blij met de mandarijn of mineola door de hoeveelheid vezels. Deze vezels zorgen ook voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Zoet, zuur en ... fris

De smaak van mandarijn en mineola is heel verschillend. Daar waar de mandarijn zoet, zuur of zoetzuur smaakt, heeft mineola naast de zoetzure smaak vooral een frisse smaak en is sappiger dan zijn kleinere concurrent. Beiden citrusvruchten zijn makkelijk te pellen zonder te knoeien. De sinaasappel is daarentegen zuurder en frisser van smaak dan zijn soortgenoten en wel wat moeilijker te pellen.

Door de gemengde smaken zijn mandarijnen en mineola's en sinaasappels in tal van gerechten te gebruiken. Wat dacht je van smoothies of vruchtensappen, toetjes, salades, sauzen, marinades, cakes en bijvoorbeeld als topic op de pannenkoek?

Meer over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! staat boordenvol nuttig informatie en heeft bovendien 25, eenvoudig te maken, basisrecepten!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!