Zalm, een populaire vette vis

28 januari 2021

Zalm, visliefhebbers weten er wel raad mee. Ook mensen die veel vissoorten niet eten, houden wel van zalm vanwege zijn zachte smaak. Het is vaak de eerste vissoort die jonge kinderen leren eten. Gerookt of gebakken, de vis is razend populair. En niet alleen om zijn smaak en veelzijdigheid. De vette vis is ook gezond door de aanwezigheid van veel omega 3-visvetzuren EPA en DHA. Lees in dit artikel over het nut van zalm.

Gezonde visvetzuren

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren EPA en DHA uit vis te consumeren. In 100 gram vette vis zit maar liefst zeven keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Je lichaam slaat de visvetzuren op, zodat twee keer per week vette vis eten voldoende is om genoeg omega 3-vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen.

Wat is vette vis?

Het advies is twee keer per week vette vis te eten. Maar wat is dat eigenlijk, vette vis? Vette vis is bijvoorbeeld Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt voor de hoeveelheid visvetzuren niet uit of je verse vis eet of vis uit diepvries of blik, behalve voor zalm.

Bij zalm maakt het veel verschil of je verse zalm koopt of zalm uit blik of diepvries. Voor verse zalm wordt Atlantische zalm gebruikt, dit is een vette vis. Bij zalm uit blik of diepvries gaat het meestal om zalm uit de Stille Oceaan. Deze soort is veel minder vet en bevat zodoende veel minder gezonde visvetzuren.

Gerookte en gebakken zalm

Zalm is een populaire vissoort. Niet enkel om de hoeveelheid visvetzuren EPA en DHA, maar zeker om zijn smaak en veelzijdigheid.
Gerookte zalm door een salade, op brood, als bijgerecht of snack is iets dat veel wordt gegeten. Ook wordt de vis vaak gebakken en bij het diner gebruikt. Volop mogelijkheden! Probeer het uit en laat je inspireren. Zorg ervoor dat je twee keer per week vette vis eet!

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!