De 5 meest gebruikte pompoensoorten in Nederland

29 oktober 2020

Aanstaande zaterdag 31 oktober vieren we Halloween. Dit is dan ook de 'start' van de pompoentijd. Pompoenen worden tijdens Halloween massaal als decoratie gebruikt. De pompoen is vooral een heerlijke vrucht. Maak in dit artikel kennis met de 5 meest gebruikte pompoensoorten in Nederland.

Pompoen de alleskunner

Je kunt de pompoen in diverse soorten gerechten gebruiken, zoals in soepen, door cakes, gestoofd of geroosterd uit de oven. Een pompoen levert naar verhouding weinig calorieën, maar bevat wel vezels en eiwitten en diverse vitamines en mineralen. De pompoen is een gezonde alleskunner en daar moet je vooral in de herfst- en wintermaanden gebruik van maken.

Meer pompoenen dan alleen de feloranje, ronde reuzenvariant

Bij de meeste mensen roept de vrucht het beeld van een ronde en feloranje pompoen, de reuzenpompoen. Deze soort wordt gebruikt met Halloween en is daarom het meest bekend. De reuzenpompoen is niet de pompoen met de meeste smaak. De 5 meeste gebruikte pompoensoorten op een rijtje:

1. Flespompoen

De Flespompoen, ook wel bekend als Butternut Squash, is te herkennen aan zijn lange hals. Hij heeft daardoor het uiterlijk van een fles. Hij is crèmekleurig aan de buitenkant en oranje van binnen. Deze pompoen heeft een zoete, nootachtige smaak. De smaak komt het beste tot uiting als je de pompoen roostert in de oven. Deze pompoen heeft een zachte schil, die ook kan worden gegeten.

2. Reuzenpompoen

De Reuzenpompoen is meest bekende in het rijtje. Hij kan heel groot zijn en tot wel 45 kilo wegen. De pompoen is zowel van buiten als van binnen feloranje en heeft een harde schil. De pompoen is mild van smaak, waardoor hij zich het beste leent voor gerechten die veel andere smaakmakers bevatten. Deze pompoen wordt, uitgehold, als decoratie gebruikt tijdens Halloween.

3. Oranje Hokkaido

De Hokkaido is een kleine pompoen met dieporanje vruchtvlees. Hij is stevig van structuur, waardoor deze pompoen geschikt is om te stoven en te roosteren in de oven. Net als de Flespompoen kan deze met schil worden gegeten.

4. Kabocha

De Kabocha pompoen is een populaire pompoen met een andere kleur uiterlijk. Hij heeft een harde, groene schil met witte strepen. Het vruchtvlees is oranjekleurig, zoet en vol van smaak. Na bereiding wordt de smaak kastanjeachtig. Door de zoete smaak is deze pompoen geschikt in zoete baksels. Voor deze pompoen geldt, hoe langer je hem bewaard, hoe zoeter zijn smaak.

5. Spagettipompoen

De Spagettipompoen heeft een crèmekleurige schil met groene strepen en oranje vruchtvlees. De naam verraadt de structuur van deze vrucht. Het vruchtvlees valt in spaghetti-achtige draden uiteen zodra je de vrucht kookt. Je kunt de pompoen als geheel koken en de draden met een vork lostrekken. Deze pompoen is geliefd als glutenvrij alternatief voor de traditionele spaghetti. De smaak is mild, een beetje zoet en nootachtig.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!