Is kibbeling gezond?

18 juni 2020

Twee keer per week vette vis eten is gezond. Met name door de omega 3-vetzuren in vette vis, EPA en DHA. Valt een portie kibbeling ook onder vette vis en is kibbeling gezond?

Kibbeling gemaakt van...

Kabeljauw is van oudsher dé vis voor kibbeling. Kabeljauw is een gezonde vissoort, maar is schaars en daardoor duurder. Om de prijzen te drukken, wordt in Nederland vaak kibbeling gemaakt van goedkopere vissoorten als Alaska-koolvis, (ook wel Pollak genoemd), heek en wijting.

Hierdoor wordt kibbeling gemaakt van magere vissoorten met maar weinig vet en gezonde omega 3-vetzuren EPA en DHA.

Bereiding kibbeling

Om kibbeling te maken worden de stukjes vis door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Dat maakt de kibbeling vet. Niet de vis zelf is vet. Kibbeling is vet door het frituurvet dat in het beslag trekt.

Frituren is niet erg gezond, het frituurvet bevat veel ongezonde stofjes. Het ligt er ook aan in wat voor frituurvet de kibbeling is gebakken en hoe snel dit verschoond wordt. Wanneer je zelf kibbeling frituurt heb je dit zelf in de hand, maar als je het van de viszaak haalt natuurlijk niet.

Twee keer per week vette vis

Nu de vraag 'Is kibbeling gezond?' met 'Nee' moet worden beantwoord. Is de vraag welke vis dan wel gezond is. Gezonde vette vissoorten, rijk aan omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn:

  • Zalm
  • Makreel
  • Haring
  • Sardines

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!