Groene groenten

26 oktober 2023

Officieel vallen sperziebonen onder de categorie peulvruchten, Ze bestaan uit de omhulsels van zaden én de zaden zelf. Mede door deze samenstelling en de hoeveelheid vitamines en mineralen worden de sperziebonen tot groente gerekend.

Sperziebonen

Sperziebonen zijn helder groen en stevig van structuur. Zowel het omhulsel van de zaden als de zaden zelf worden voor consumptie gebruikt. Sperziebonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie en komen van oorsprong uit Midden/Zuid Amerika. Van Nederlandse bodem worden sperziebonen in de lente, zomer en herfst geteeld.

Gunstig voor darmen, niet rauw eten

Door de hoeveelheid vezels die sperziebonen bevat, zijn deze bonen gunstig voor je darmflora. Vezels komen alleen in plantaardige producten voor. Je lichaam verteert de vezels niet, maar in je darmen trekken vezels vocht aan. Hierdoor zorgen ze voor een goede doorstroming van afvalstoffen en een soepele ontlasting.

Sperziebonen rauw eten is echter geen goed idee. In sperziebonen komt, net als bij andere peulvruchten, de giftige stof lectine voor. Door sperziebonen kort te koken, verdwijnt de lectine. Hele kleine hoeveelheden lectine zijn niet zozeer schadelijk, maar geven wel de nodige darmklachten die je toch beter kunt vermijden.

Goed voor herstel van lichaam

Sperziebonen zijn goed voor je lichaam. Ze bevatten diverse antioxidanten (voedingstoffen) die helpen de schadelijke invloed van vrije radicalen in je lichaam te verminderen. Dit verkleint het risico op bepaalde ziekten als hartaandoeningen en kanker. Bovendien bevatten deze peulvruchten veel eiwitten die zorgen voor herstel van spieren en een goede spieraanmaak.

Stabiliseert bloedsuikerspiegel

Sperziebonen bevatten weinig calorieën. Je kunt er zonder zorgen veel van eten. Bovendien zijn sperziebonen minder snelle koolhydraten. Je lichaam zet deze groenten langzaam om naar suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Gunstig voor iedereen, of je nu wel of niet diabetes type 2 hebt.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!