Mandarijnen voor een betere weerstand!

5 november 2020

Het is herfst en dat betekent dat de tijd voor de mandarijnen weer is begonnen! Ze zijn lekker en gezond! Mandarijnen verbeteren je weerstand. Benut deze eigenschap, zeker tijdens de Coronacrisis. In dit artikel de belangrijkste gezondheidsvoordelen van mandarijnen op een rij.

Wat zijn mandarijnen?

Mandarijnen zijn citrusvruchten, net als bijvoorbeeld sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruits. Mandarijnen komen van oorsprong uit China, ze hebben veel zon nodig en groeien dan ook het beste in warme gebieden.

De mandarijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn, komen vooral uit het Middellandse Zeegebied en Zuid-Afrika. Bewaar mandarijnen dan ook op kamertemperatuur, dan blijven ze 1 tot 2 weken goed.

Zijn mandarijnen gezond?

Mandarijnen zijn zoet van smaak en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Omdat mandarijnen gezond zijn, zijn ze Ideaal om van te snoepen. Waarom zijn mandarijnen gezond? Hieronder de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen:

1. Mandarijnen geven je weerstand een boost

Mandarijnen bevatten veel vitamine C. Dit draagt bij aan een beter immuunsysteem, waardoor je lichaam virussen, bacteriën en schimmels effectief kan bestrijden. Vitamine C draagt namelijk bij aan de aanmaak van witte bloedcellen. Deze zijn nodig om een betere bescherming te bieden tegen infecties, verkoudheid en griep. Vitamine C geeft je weerstand een boost!

Juist nu Corona oftewel Covid-19 om zich heen grijpt is het belangrijk een zo goed mogelijke weerstand te hebben en te houden. Een goede weerstand biedt geen garantie tegen een infectie, maar kan er wel voor zorgen dat het Covid-19-virus eerder of beter door je lichaam wordt vernietigd. Aan een betere weerstand kun je zelf eenvoudig werken door onder andere vitamine C in te nemen. Hierin zijn mandarijnen gezond door de hoeveelheid vitamine C. Neem in deze periode dagelijks een mandarijntje voor een goede weerstand.

2. Mandarijnen zijn goed voor je hart

Mandarijnen bevatten veel kalium. Kalium is een mineraal en zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Een lagere bloeddruk vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

3. Mandarijnen zijn goed voor je darmen

In mandarijnen zitten veel vezels. Deze vezels trekken vocht aan waardoor je ontlasting soepel blijft en je stoelgang verbetert en obstipatie uitblijft. Dat is goed voor je darmen in zijn geheel, maar vezels doen meer. De vezels zorgen ervoor dat juist en vooral de goede bacteriën in de darmen blijven.

Vezelrijke voeding zorgt over het algemeen ook voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. En ze zorgen dat je een verzadigd gevoel hebt na het eten. Zo is de drang om te snoepen en stuk kleiner. Op deze manier realiseer je sneller een gezond gewicht.

4. Mandarijnen stimuleren een betere ijzeropname

Door het eten van mandarijnen kan een tekort aan ijzer worden voorkomen. Niet omdat mandarijnen zelf veel ijzer bevatten, maar doordat de vrucht rijk is aan vitamine C. Vitamine C zorgt namelijk ook voor de aanmaak van rode bloedcellen en deze zijn nodig om de ijzeropname in je lichaam te verbeteren.

5. Mandarijnen zorgen voor een mooie huid

Mandarijnen bevatten, naast de vitamine C, ook de provitamine A. Door provitamine A kan je lichaam zelf vitamine A aanmaken. Vitamine A en C zorgen samen voor een mooie huid. Ze houden je huid in topconditie door collageen aan te maken en te beschermen tegen de zon. Collageen is een soort eiwit en zorgt ervoor dat je huid strak en stevig blijft. De zonnebescherming van vitamine A en C is een bescherming van binnenuit. Ze beschermen de structuur van je huid tegen schadelijke effecten van zonnestralen. Zo blijft je huid jong en gezond.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!