Oliebol of ...

30 december 2022

Oud en Nieuw staat voor de deur. Op naar 2023! Welke lekkernij kies jij met de jaarwisseling?

Tradities

De jaarwisseling staat in het teken van eten, met diverse lekkernijen die juist hiervoor zijn ontwikkeld of traditiegetrouw worden gegeten met Oud en Nieuw. Denk aan de oliebol, appelflap, appelbeignet en appelbol.

Oliebol bevat nauwelijks suiker

Voor mensen die afvallen of een gezonde leefstijl nastreven, is de hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgen van belang en dan met name de hoeveelheid toegevoegde suiker om het product te zoeten.

In dat opzicht steekt de oliebol er met kop en schouders bovenuit. De oliebol bestaat uit een beslag van bloem, melk en gist. Het deeg lijkt wat op brooddeeg. De oliebol bevat nauwelijks toegevoegde suiker. Het bloem is doorgaans wel witte bloem, een snelle koolhydraat. Kies dan voor een oliebol met krenten en rozijnen. Deze remmen de snelle koolhydraten af. De oliebol indopen in poedersuiker is dan iets wat je niet (heel royaal) moet doen.

Zijn appellekkernijen dan gezonder?

Dat zou je verwachten, omdat er appel in deze producten zit. De appelbeignet (gefrituurd deeg met appelvulling, gesuikerd na het bakken), appelflap (bladerdeeg met appelvulling) of appelbol (met een appelboor van het klokhuis ontdane appel, gevuld met suiker, kaneel en spijs, verpakt in bladerdeeg) bevatten echter meer calorieën en ook meer suiker. Alleen kleine, zelfgebakken appelbeignets winnen het van de oliebol.

Zelf bakken

Bak oliebollen en appellekkernijen zo mogelijk zelf en maak kleine exemplaren. Kies bij de oliebol voor bloem van spelt of boekweit en ga altijd voor schoon vet.

Oliebollenmanagement

Geniet vooral van de jaarwisseling! Spreek met jezelf af hoeveel oliebollen je mag nemen en hou je daaraan. Dat geldt ook voor de appellekkernijen, andere hapjes en drankjes. Wat discipline kan geen kwaad. Geniet vooral!

Fijne jaarwisseling

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!