Kikkererwten!

11 februari 2021

Kikkererwten zijn de hoofdbestanddelen van gerechten als hummus en falafel. Ze hebben een milde, nootachtige smaak en bovendien zijn kikkererwten gezond! Wat maakt de kikkererwt zo populair?

Kikkererwten, wat zijn dat?

Kikkererwten, ook wel garbanzo of chickpeas genoemd, behoren tot de peulvruchten. Ze groeien met 2 tot 3 erwten tegelijk in een peul aan een struik. Van oorsprong komt deze peulvrucht uit Noord-Afrika. In het Midden-Oosten en Middellands Zeegebied worden al duizenden jaren kikkererwten geteeld en gegeten. De laatste jaren neemt de peulvrucht ook in andere landen aan populariteit toe.

Kikker je gezondheid op met kikkererwten!

Door de milde, nootachtige smaak van de kikkererwt is het in veel gerechten toepasbaar en favoriet bij veel mensen. De populariteit komt echter niet alleen door de smaak. Verschillende voedingsstoffen maken de kikkererwt gezond.

Kikkererwten:

  • zitten vol vezels, waardoor ze goed zijn voor je spijsvertering en darmen.
  • bevatten veel eiwitten, waardoor ze een goede vervanging zijn voor vlees in vegetarische en veganistische gerechten.
  • zijn rijk aan B-vitamines en bevatten veel ijzer, calcium, kalium en magnesium, vitamines en mineralen die je gezondheid opkikkeren.
  • zijn rijk aan koolhydraten, waardoor ze helpen je gewicht op een gezonde manier op peil te houden.

Daarnaast bevatten de erwten een hoog gehalte aan tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van serotonine. Deze stof verbetert je stemming en zorgt voor een goede nachtrust.

Kikkererwten in gebruik

Qua uiterlijk lijkt de kikkererwt op een blanke hazelnoot. Het is een kleine, ronde erwt met een lichtbruine kleur. De kikkererwt is mild, licht zoet en een beetje nootachtig van smaak. Het kan warm worden gegeten, bijvoorbeeld in een curry of falafel, maar je kunt de erwt ook koud gebruiken zoals in hummus en salades.

Rauwe kikkererwten bevatten van nature lectine, een giftige stof die de darmen ontregelt en de nieren kan beschadigen. Na verhitting kun je de erwten wel eten.

In de winkel zie je kikkererwten gedroogd of in blik of glas. Gedroogde kikkererwten week je eerst 6 tot 8 uur in ruim koud water. Kook ze daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hoe ouder de erwten, hoe langer je nodig hebt totdat ze zacht zijn. Dat duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Te lang koken is geen probleem, kikkererwten vallen niet snel uit elkaar.

Kikkererwten uit blik of glas zijn al gekookt. Je kunt ze direct gebruiken, zowel koud als opgewarmd. Sommige fabrikanten voegen stoffen toe aan het product om de kikkererwten langer houdbaar te maken of de smaak te versterken. Let hierop bij de aankoop van kikkererwten uit blik of glas. Dergelijke toevoegingen zijn ongezond.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!