De zes goede eigenschappen van de cranberry

8 oktober 2020

Cranberries, vooral populair in de herfst- en wintermaanden, zijn zeer gezond. Ontdek in dit artikel de zes goede eigenschappen van de cranberry.

De cranberry

Van oorsprong heeft de cranberry een Noord-Amerikaanse 'roots'. Toch doen ze het prima in het Nederlandse klimaat. Op de Waddeneilanden, met name Terschelling, worden vele cranberries geoogst.

De cranberry, ook wel de grote veenbes, Amerikaanse veenbes of lepeltjesheide genoemd, is een plant uit de heidefamilie. Het staat in bloei van juni tot augustus. De bessen zijn rijp tussen september en november. Rijpe cranberries zijn bol- of peervormig en hebben een doorsnede van 6 tot 8 millimeter. Cranberries zijn rood als ze rijp zijn en worden na deze rijpe periode vlekkerig en bruin van kleur.

Geschiedenis cranberries van Nederlandse bodem

Het verhaal doet de ronde dat honderden jaren geleden cranberries aanspoelden op het strand van Terschelling. Zij waren overboord geslagen tijdens de vaart vanuit Amerika. Zeelieden aten cranberries namelijk tegen scheurbuik op lange zeereizen.

Strandjutters ontdekten een kist cranberries. Tot hun spijt bleek het geen wijn, maar om zure bessen te gaan. Ze lieten ze achter in de duinen en welja, daar ontstond de cranberryplant.

De zes goede eigenschappen van de cranberry

De cranberry zit vol vitamines en mineralen. Vitamine C komt het meeste voor. Daarnaast is de cranberry ook rijk aan vitamine B1, B2, B5, B6, B11, E en K, mangaan, koper en ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is de cranberry rijk aan diverse antioxidanten.

De zes goede eigenschappen van de cranberry:

  • 1. Beschermen tegen blaasontsteking

In cranberries zitten proanthocyanidinen, een stof (polymeer van flavonoïden) die voorkomt dat bacteriën zich in de blaas kunnen nestelen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de al aan de blaaswand gehechte bacteriën zich losweken en hierdoor de blaas kunnen verlaten.

Dagelijks cranberries eten of drinken heeft een gunstig effect op de voorkoming en genezing van blaasontsteking.

  • 2. Verbeteren groei, herstel en weerstand

Dat de cranberry veel vitamine C bevat geeft je weerstand een boost. De aanwezigheid van de andere vitamines B1, B2, B5, B6, B11, E en K zorgt voor een goede groei en herstel van het lichaam.

  • 3. Versterken immuunsysteem

Wanneer je cranberries opneemt in je eetpatroon en ze dus regelmatig eet, heeft dit een goede uitwerking op je immuunsysteem. De schadelijke stoffen die je immuunsysteem kunnen verzwakken, worden door de antioxidanten uit cranberries namelijk uit je lichaam gespoeld. Dit zorgt voor versterking van je weerstand.

  • 4. Verminderen risico op hart- en vaatziekten

De cranberry bevat fenolen, een stof die helpt bij het voorkomen van dichtslibbende aderen. Bovendien zorgen antioxidanten van de cranberry voor een verlaging van de cholesterol. Hierdoor speelt de cranberry een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

  • 5. Helpen bij een gezonde spijsvertering

De cranberry bevat veel vezels. Hierdoor heeft het opnemen van cranberries in je eetpatroon een gunstig effect voor de darmflora en de spijsvertering.

  • 6. Verbeteren mentale gezondheid

De cranberry bevat tryptofaan, een aminozuur waardoor de productie van serotonine wordt verhoogd. Serotonine kan helpen om je mentaal beter te voelen.

Gebruik cranberry

Cranberries worden in talloze gerechten gebruikt, van een compote, cranberry-sap, topics voor cakes en taarten tot de heerlijkste hapjes. De cranberry is een alleskunner en razend populair.

Tip: voeg geen suiker toe!

Bereid de cranberries niet door het toevoegen van suiker.
Voor een goede gezondheid kies je voor ongezoete bessen of ongezoet cranberry sap. De cranberry is en hoort zuur. Die hoef je niet zoet te maken. Het toevoegen van suiker aan de cranberries maakt de bessen verre van gezond.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!