Heerlijk zomerfruit! De top 10 meest geliefde soorten

30 juli 2020

Tegenwoordig is veel fruit het hele jaar verkrijgbaar. Dat komt omdat fruit kan worden gekweekt in elk seizoen. Fruit dat echt bij het seizoen hoort, is vele malen lekkerder. Het groeit namelijk spontaan. Daardoor bevat het meer vitamines en mineralen. Bovendien is de smaak veel beter en bevatten de vruchten meer sap. Lees meer over zomerfruit!

Wat is zomerfruit?

Tot de categorie zomerfruit behoren zachte fruitsoorten en steenfruit dat van nature specifiek in de zomer rijp is. Steenfruit heeft een zacht eetbaar velletje. Binnenin zit een grote steenachtige pit die als het rijp is, makkelijk loslaat. Aardbeien, abrikozen, bessen, bramen, frambozen, kersen, nectarines, meloenen, perziken en pruimen zijn typische fruitsoorten die in Nederland in de zomer veel worden gegeten.

Aardbeien

Hollandse aardbeien zijn verkrijgbaar tussen mei en augustus. Aardbeien staan zevende op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Ze bevatten weinig fructose (fruitsuiker) en relatief weinig calorieën in vergelijking met andere fruitsoorten. Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt worden bewaard. Je kunt aardbeien in de koelkast 1 tot 3 dagen bewaren. Invriezen van aardbeien kan ook. Dan zijn ze 8 tot 12 maanden goed. Was de aardbeien eerst voordat je het kroontje verwijderd.

Abrikozen

Abrikozen behoren tot het steenfruit. Ze komen uit Frankrijk en Griekenland en zijn van juli tot en met september vers verkrijgbaar. Een rijpe abrikoos herken je door er simpelweg zachtjes in te knijpen. Wanneer de abrikoos zacht is, is deze rijp. Abrikozen kun je zowel vers als gedroogd eten.

Bessen

Bessen zijn er in vele verschillende soorten en maten, Bijvoorbeeld bosbessen, rode bessen, witte bessen, blauwe bessen, kruisbessen of zwarte bessen. Alle soorten bessen zijn maar beperkt houdbaar. De meeste soorten bessen zijn verkrijgbaar tussen juni en augustus.

Frambozen

Frambozen zijn net bonbons, zo lekker zijn ze! Ze zijn wel heel erg kwetsbaar. Bewaar ze in de koelkast en leg ze plat tot gebruik. Je kunt frambozen afspoelen direct voor je ze eet. Je kan ze niet in water laten staan. Dan worden de frambozen zompig. Frambozen zijn verkrijgbaar van juni tot en met september.

Bramen

De smaak van bramen verschilt enorm, van heel zuur tot zoet. De smaak hangt af van het moment van plukken van de vrucht. Is de braam zuur? Dan is de vrucht iets te vroeg geplukt. Is de vrucht heerlijk zoet? Dan is de braam op precies het juiste moment geoogst. Goede bramen voelen zacht aan en zijn glanzend en donker van kleur. Bramen zijn verkrijgbaar van juli tot en met september.

Kersen

Kersen behoren tot het steenfruit. Het seizoen voor kersverse Hollandse kersen is heel kort. Ze zijn alleen in juni en juli verkrijgbaar. Geniet er dan ook volop van als het kan!

Nectarines

Nectarines behoren tot het steenfruit. Ze zijn vanaf juni tot en met september volop verkrijgbaar uit eigen land. Nectarines bevatten weinig calorieën. Per 100 gram bevat een nectarine gemiddeld een derde minder calorieën dan ander (zomer)fruit.

Meloenen

Meloenen zijn er in vele soorten. Zoals:

  • Cantaloupe: Bleke buitenkant, soms met groene strepen. Stevig oranje-roze vruchtvlees.
  • Gallia meloen: Gelige buitenkant met beige structuur. Redelijk zacht, lichtgroen vruchtvlees.
  • Honing meloen: Gele buitenkant. Zacht vruchtvlees, bleek van kleur.
  • Watermeloen: Donkergroene buitenkant, soms met lichte strepen. Redelijk zacht. Vruchtvlees donkerroze van kleur.

Meloenen zijn het lekkerste en het beste als zij komen uit de buitenteelt. Met Hollandse meloenen is hiervan sprake in de maanden mei tot en met september.

Perziken

Perziken en wilde perziken behoren tot het steenfruit. Vanaf juni tot en met september is dit fruit volop verkrijgbaar en levert elke groenteman de vruchten uit eigen land. Perziken zijn, net als nectarines, vruchten met weinig calorieën. Per 100 gram bevat een perzik gemiddeld een derde minder calorieën dan ander (zomer)fruit.

Pruimen

Pruimen behoren tot het steenfruit. Pruimen zijn rijp in de nazomer. Het Nederlandse pruimenseizoen loopt van juli tot september. Er zijn veel verschillende soorten pruimen. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Pruimen smaken zoet, zoetzuur of aangenaam zuur. Net welk soort pruimen je hebt. Je kunt pruimen zowel vers als gedroogd eten.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!