Frambozen, heerlijk zomerfruit!

5 augustus 2021

Laat je in de zomer verwennen door het ultieme zomerfruit. Frambozen, of beter zomerbonbons, zo lekker zijn ze! Gezond zijn ze ook, dus genieten kan zonder schuldgevoel.

Framboos

De framboos heeft een specifieke zoete smaak en is, afhankelijk van het ras lichtrood tot donkerrood van kleur. Er zijn ook rassen met een geelgekleurde vrucht, die zul je echter heel vaak aantreffen. Geelgekleurde frambozen hebben wel een iets andere zoetheid.

Frambozen telen

Frambozen zijn familie van de braam. Een frambozenstruik behoort daarmee tot de rozenfamilie. Zowel de vrucht als de bladeren vna frambozen worden voor consumptie gebruikt.

Frambozen groeit goed in een gematigd klimaat en komt daardoor veel voor. In heel Europa wordt de vrucht geteeld. Daarom zijn frambozen tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt.

Het lekkerste zijn ze echter als de vrucht groeit daar waar het van nature hoort en het niet lang hoeft te worden vervoerd. Frambozen van Hollandse komaf zijn dus het lekkerste, verkrijgbaar van juni tot en met september.

Frambozen gezond

Frambozen bevatten veel vezels. Het meeste in vergelijking met ander rood fruit. Bovendien staan ze in de top 3 van de fruitsoorten met de meeste vezels. Vezels bevorderen de darmwerking en dragen op deze manier bij aan een goede gezondheid. Daarnaast reinigen frambozen de darmen en remmen ze alle bacteriën die ziekten kunnen verwekken, met andere woorden frambozen werken antibacterieel.

Frambozen bevatten de fytonutriënt ellaginezuur, een zuur dat behoort tot de sterkere antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor beschadiging van lichaamscellen en DNA, waardoor ernstige ziekten kunnen ontstaan, zoals kanker.

Vitamines framboos

Qua vitamines is de framboos vooral rijk aan vitamine C en E.

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede weerstand. Bovendien is het nodig voor de aanmaak van bindweefsel en de opname van ijzer.

Vitamine E draagt bij aan de stofwisseling van lichaamscellen. Zowel vitamine C als vitamine E leveren een belangrijke bijdrage aan de bescherming van cellen en weefsels.

Weinig caloriën

Ook als je graag wat gewicht kwijt wilt, kun je frambozen eten zonder schuldgevoel. Doordat frambozen voor een heel groot gedeelte uit water bestaan, bevatten ze weinig calorieën.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! of maak een afspraak bij Voed in Balans.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!