Bonen gezond en voedzaam

16 juli 2020

Bonen zijn er in vele verschillende soorten. Een goede toevoeging van je voedsel en tegelijkertijd gezond en voedzaam. Lees in dit artikel meer over bonen.

Wat zijn bonen?

Bonen zijn zaden van planten en horen bij de peulvruchten. Heb je weleens een tuinboon of peultje geopend? Dan weet je dat hier boontjes in zitten. Alle bonen zijn afkomstig uit zo'n peul van een vlinderbloemige plant. Naast bonen bestaan er nog meer peulvruchten, zoals linzen en erwten.

Bonen komen van oorsprong uit Centraal en Zuid-Amerika. Inmiddels spelen bonen wereldwijd een belangrijke rol in de voeding en worden ze ook in andere continenten verbouwd.

Soorten bonen

Bonen zijn er in vele verschillende soorten. In Nederland veel gebruikte soorten zijn:

  • bruine bonen
  • haricots verts
  • kidney bonen
  • kievitsbonen
  • limabonen
  • oogbonen
  • snijbonen
  • sojabonen
  • sperziebonen
  • tuinbonen
  • witte bonen
  • zwarte bonen

Voedingswaarde bonen

Bonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Daarnaast bevatten ze veel vezels en gezonde vetten. Bonen zijn rijk aan vitamines (diverse B-vitamines, maar ook vitamine E en K) en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, fosfor, foliumzuur, zink, koper, mangaan en selenium.

De voedingswaarde verschilt per boon. Kijk hiervoor op www.voedingswaardetabel.nl

Het nut van bonen

Dat bonen gezond zijn, staat vast. Bonen bevatten veel eiwitten, vezels, vetten, vitamines en mineralen. Gezondheidsvoordelen bonen zijn verder:

  • Bonen stimuleren afvallen.

Bonen bevatten weinig calorieën, maar zijn wel rijk aan eiwitten en vezels.

  • Bonen werken positief met diabetes type 2.

Bonen zijn rijk aan vezels en hebben een lage glycemische index. Door de lage glycemische index stijgt de bloedsuikerspiegel geleidelijk en bevinden zich minder schommelingen in het glucosegehalte van het bloed.

  • Bonen zijn cholesterol verlagend.

Een voedingspatroon dat rijk is aan bonen en andere peulvruchten verlaagt het cholesterolgehalte.

  • Bonen verminderen het risico op hart- en vaatziekten.

Een verlaagde cholesterol zorgt voor een kleiner risico op hart- en vaatziekten.

Nadelen eten bonen

Nadelen eten bonen zijn helaas ook bekend.

  • Bonen bevatten antinutriënten.

Bonen bevatten antinutriënten. Antinutriënten zijn de afweerstoffen die planten aanmaken om te voorkomen dat ze worden gegeten. Ons lichaam kan in principe prima omgaan met de hoeveelheid antinutriënten in een portie bonen. Het eten van extreem veel bonen kan echter wel voor problemen zorgen. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt waardoor de antinutriënten nadelige gevolgen hebben.

  • Bonen veroorzaken winderigheid.

Sommige mensen ervaren winderigheid, buikpijn of een opgeblazen gevoel na het eten van bonen. Dit komt omdat bonen kleine hoeveelheden suikers bevatten, oligosachariden. Deze oligosachariden kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Door bonen voor het nuttigen te weken of goed te koken verdwijnen veel oligosachariden waardoor de klachten aanzienlijk afnemen.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!