Ketchup

7 mei 2020

Ketchup, voor veel mensen komt dit over als een gezonde saus. Immers het zit boordevol met tomaten. Is ketchup wel of geen goede keuze? Ketchup van de meeste merken is niet gezond. In dit artikel lees je meer over ketchup.

Ketchup bevat tomaten

Dat ketchup een gezonde uitstraling heeft komt door het belangrijkst ingrediënt van ketchup, namelijk tomaten. Het verschilt per merk hoeveel tomaat de saus bevat. Tomaten bevatten diverse vitamines en mineralen en zijn dan ook goed voor de gezondheid.

Ketchup gezond? Nee, bevat suiker en zoetstoffen

Tomaten zijn echter niet het enige dat in ketchup zit. De grote hoeveelheid suiker en zoetstoffen in ketchup maakt ketchup ongezond. Neem bijvoorbeeld Heinz Tomato Ketchup.

Heinz Tomato Ketchup Original bevat per 100 gram ketchup 5,8 suikerklontjes. Zoveel suiker dat het toevoegen van zoetstoffen om het zoet te maken niet nodig is.

Dan heb je de light versie van original, Heinz Tomato Ketchup 50% minder suiker & zout. Deze heeft inderdaad minder suiker, 3 suikerklontjes per 100 gram ketchup. Om het toch zoet te laten smaken is de zoetstof steviolglycosiden toegevoegd. Op het etiket is te zien dat zelfs meer zoetstof is toegevoegd dan dat er specerijen in de saus zijn verwerkt. Dat is een verontrustende zaak.

In dit artikel is Heinz Tomato Ketchup uitgelicht. Andere merken geven hetzelfde beeld. Veel te veel suiker in de originele varianten. Zodra er minder suiker is toegevoegd, is het de beurt aan zoetstoffen.

Ketchup zonder suiker en zoetstoffen

Kies voor een ketchup zonder suiker en zoetstoffen. Ze zijn er, al is het aanbod zeer beperkt. Bio Bandits Organic Sugar Free Ketchup is zo'n ketchup. Misschien wel 's werelds beste ketchup gemaakt zonder enige zoetstof en suiker. Het is daarmee ook de gezondste ketchup. Het zoet in dit product is uitsluitend afkomstig uit biologische tomaten.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!