Paksoi

22 juli 2021

Paksoi, de groente wint aan populariteit en is inmiddels bij elke supermarkt en groenteboer verkrijgbaar. Wat is paksoi nu eigenlijk?

Wat is paksoi?

Paksoi is een langwerpige, groene bladgroente en komt van oorsprong uit Azië. Inmiddels is de groente in veel delen ter wereld te verbouwen en dus ook verkrijgbaar. Paksoi is familie van de Chinese kool.

Paksoi gezond

De vraag of paksoi gezond is, kan volmondig met ja worden beantwoord. Zowel het witte gedeelte als de groene bladeren zitten vol vitamines en mineralen.

De bladgroente kent weinig calorieën, maar zit wel vol met vitamine A, C en K. Een paksoi bevat maar liefst bijna 75 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag. Ook diverse B-vitamines zijn aanwezig wel in kleinere hoeveelheden maar zeker niet minder belangrijk.

Bovendien bevat paksoi calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium. Paksoi bevat bovendien vezels die je darmflora goed doen. Diverse antioxidanten en plantenstoffen (fytonutriënten) zorgen voor een ontgiftende en ontstekingsremmende werking van paksoi. Hierdoor is paksoi goed voor de spijsvertering en heeft het een preventieve werking voor tal van ziekten en kwalen, zoals verschillende vormen van kanker, reuma, oogziekten en hart- en vaatziekten.

Smaak paksoi

Paksoi is een knapperige, groene groente en is licht pittig. Qua smaak heeft paksoi iets weg van bleekselderij. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken.

Kleinere paksoi

Paksoi kent ook een kleinere variant. Deze wordt paksoi Shanghai of baby-paksoi genoemd. Deze kleinere variant heeft een duidelijker uitgesproken smaak dan de normale paksoi. En uiteraard is deze een slag kleiner dan zijn grote broer.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! of maak een afspraak bij Voed in Balans.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!