Tonijn gezond, maar met mate

4 maart 2021

Tonijn valt onder de categorie vette vissoorten. Het is rijk aan eiwitten. Toch is het verstandig niet te veel tonijn te eten. Lees in dit artikel meer over waarom tonijn gezond is en waarom niet.

Tonijn bevat...

Tonijn heeft veel eiwit en eiwitverterende enzymen. Het eiwit in tonijn is compleet, dat betekent dat het over alle aminozuren beschikt. Hierdoor is tonijn gezond en een uitstekende bron van eiwit.

Tonijn valt onder de categorie vette vissoorten, maar heeft relatief veel verzadigd vet in vergelijking met andere vette vissoorten als zalm en makreel. Daarnaast bevat tonijn onverzadigde omega 3-vetzuren.

De rode kleur van tonijn komt door de stof myoglobine wat tonijn veel bevat. Daardoor is tonijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatie bij verhitting. Kies bij voorkeur donkere tonijn, want roze tonijn is bewerkt met koolmonoxide.

Kwik in tonijn

Deze vis blijkt veel van het zware metaal kwik op te slaan. Kwik komt voor in elke vis, maar veel in tonijn omdat tonijn één van de laatste vissen in de voedselketen is. Tonijn eet erg veel om in leven te blijven en krijgt hierdoor dus ook meer kwik binnen dan andere vissen. Het kwik uit tonijn blijft vooral in zijn vet zitten.

Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen, foetussen, zuigelingen en jonge kinderen. Maar ook voor volwassenen maakt de hoeveelheid kwik tonijn niet gezond en is het verstandig om deze met mate te nuttigen.

Vitamines en mineralen in tonijn

Tonijn beschikt over verschillende essentiële vitamines en mineralen. Waaronder een grote hoeveelheid vitamine B3, oftewel niacine. Niacine helpt het lichaam om voedsel om te zetten in energie. Tonijn beschikt bovendien over vitamine A en vitamine D. Ook de mineralen kalium en fosfor zijn ruim aanwezig. De aanwezige vitamines en mineralen in tonijn maken tonijn gezond.

Soorten tonijn

Tonijn is zowel vers als in blik te koop. Bij de visboer koop je de verse tonijn. Hier kun je allerlei verschillende delen van de tonijn kopen. Het lekkerste stukje tonijn is voor velen het tonijn biefstuk, daar is veel vraag naar wat zich in de prijs vertaald.

Tonijn in blik is er in twee soorten, namelijk tonijn op waterbasis en tonijn op oliebasis. De tonijn op waterbasis is daarmee vaak het gezondste. Maar verse tonijn is bij uitstek de gezondste keuze.

Conclusie

Ondanks dat tonijn veel eiwitten bevat en rijk is aan vitamine B3, vitamine A, vitamine D, kalium en fosfor is het verstandig met mate tonijn te eten. Reden hiervoor is de grote hoeveelheid kwik die tonijn bevat. Kies daarbij voor de donkere tonijn om de toevoeging koolmonoxide te beperken en kijk bij tonijn in blik of er geen ongezonde stoffen worden toegevoegd om de houdbaarheid te vergroten.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!