Rode paprika is weerstandverhogend!

19 november 2020

De paprika is niet weg te denken uit de keuken. Met name de rode paprika is zoet van smaak en daarom populair. De smaak is echter niet de enige reden om de rode paprika als favoriete groente te bestempelen. Het zit boordevol met vitamine C en bevat daarnaast nog vele andere gezonde voedingsstoffen. Lees in dit artikel over de voordelen van de rode paprika.

Paprika's

Paprika's behoren tot de vruchtgroenten, net als tomaat, aubergine, pompoen, courgette en komkommer. Ze zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo komen er oranje, gele, rode en groene paprika’s voor en kennen we gewone paprika's, puntpaprika’s en snackpaprikaatjes. Paprika's bevatten weinig calorieën en worden daarom ook als tussendoortje gegeten.

Oorsprong paprika's

Paprika's komen uit de landen rond de Middellandse Zee, ze hebben warmte nodig om goed te groeien. In de maanden maart tot september worden paprika's ook gekweekt in de Nederlandse kassen .

Rode paprika gezond

In rode paprika zitten veel gezonde voedingsstoffen. Het maakt daarbij niet uit of je een gewone paprika, puntpaprika of snackpaprika hebt. De gezonde voedingsstoffen uit de verschillende soorten rode paprika zijn naar verhouding vrijwel gelijk. Het verschil in de varianten rode paprika zit dus hoofdzakelijk in de smaak.

Welke voordelen maakt de rode paprika gezond?

De vier belangrijkste voordelen van rode paprika op een rijtje:

1. Rode paprika verbetert je weerstand

Rode paprika bevat veel vitamine C. Maar liefst twee keer zoveel dan de groene paprika en bijvoorbeeld ook meer dan een kiwi.

Vitamine C draagt bij aan een beter immuunsysteem, waardoor je lichaam virussen, bacteriën en schimmels effectief kan bestrijden. Vitamine C draagt namelijk bij aan de aanmaak van witte bloedcellen en deze zijn weer nodig om een betere bescherming te bieden tegen infecties, verkoudheid en griep. Vitamine C geeft je weerstand een boost!

Juist nu Corona oftewel Covid-19 om zich heen grijpt, is het belangrijk een zo goed mogelijke weerstand te hebben en te houden. Een goede weerstand biedt geen garantie tegen een infectie, maar kan er wel voor zorgen dat het Covid-19-virus eerder of beter door je lichaam wordt vernietigd. Eet met regelmaat rode paprika! Zo werk je zelf eenvoudig aan een betere weerstand

2. Rode paprika zorgt voor goed zicht en een gezonde huid

Rode paprika, evenals de oranje en gele variant, bevat veel carotenoïden. Carotenoïden zorgen voor de pigmenten die paprika een heldere tint geven. Je lichaam zet deze carotenoïden, een betacaroteen, om in vitamine A.

Vitamine A oftewel Retinol is van belang voor een goed werkend gezichtsvermogen en een gezonde huid, haren, nagels en tandvlees.

3. Rode paprika vermindert oxidatieve stress

Rode paprika bevat lycopeen. Lycopeen komt voort uit de carotenoïden, een betacaroteen. Lycopeen beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress. Dat is van groot belang: oxidatieve stress vergroot namelijk het risico op ziektes als hart- en vaatziekten en vormen van kanker en versnelt het verouderingsproces.

4. Rode paprika houdt je darmen gezond

Door de hoeveelheid vezels is paprika gezond. Vezels trekken vocht aan waardoor je ontlasting soepel blijft. Je stoelgang verbetert en obstipatie blijft uit. Dat is goed voor je darmen in zijn geheel, maar vezels doen meer. De vezels zorgen ervoor dat juist en vooral de goede bacteriën in de darmen blijven.

Vezelrijke voeding zorgt over het algemeen voor een verzadigd gevoel na het eten en voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Deze factoren zorgen ervoor dat je minder drang voelt om te snoepen.

Snoep je wel van een rode paprika? Dat is dan niet zo erg. De paprika bevat namelijk weinig calorieën en vet en is daardoor een verantwoord en gezond tussendoortje.

Verse paprika gezond

Verse paprika is gezond. Een paprika is rijp als hij stevig aanvoelt. Is de paprika rimpelig? Dan is deze echt over zijn hoogtepunt heen. Daarmee is ook de vitamine C voor het grootste gedeelte verloren gegaan.

Een paprika is maximaal 7 dagen te bewaren De paprika rijpt nog een tijdje na als zij op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Hierdoor komen er steeds meer vitamines en mineralen in de paprika en wordt zij dus steeds gezonder. De paprika houdt echter niet van echte kou. Bewaar ze daarom niet in de koelkast. De paprika zal dan niet verder rijpen en gaan bederven.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

personJan

event18 feb 18:35

Geachte lezer, Leuke en nuttige tips vooral in deze tijd en ik ben ook nog diabeet. Extra meegenomen Succes met alles groet jan

Leuk als je een reactie wilt geven!