Ontbijtkoek gezond?

24 september 2020

Ontbijtkoek is voor veel mensen, jong en oud, een favoriet product om te eten. Is ontbijtkoek gezond? Dat lees je in dit artikel.

Ontbijtkoek populair

Ontbijtkoek is in Nederland erg populair. Wist je dat er gemiddeld 100 miljoen ontbijtkoeken worden verkocht per jaar? Door de vele momenten waarop deze koek kan worden gegeten, is ontbijtkoek populair. De meeste mensen eten ontbijtkoek als tussendoortje, vooral door kinderen. Daarnaast is het ook als ontbijt(vervanger) of als lunch(toevoeging) enorm in trek.

Wat zit er in ontbijtkoek?

Het ingrediënt dat als eerst wordt genoemd bij de ingrediënten komt het meeste voor in het product. Opvallend is dat dit bij een naturel ontbijtkoek glucose-fructosestroop is. Glucose-fructosestroop is pure toegevoegde suiker.

Maar liefst 40% van een gemiddelde naturel ontbijtkoek bestaat uit suiker. Daar komen nog de snelle koolhydraten bij uit onder andere de roggebloem. Snelle koolhydraten zet je lichaam razendsnel om in suikers en doen dus precies hetzelfde in je lichaam. Een gemiddelde ontbijtkoek bestaat voor 30% uit koolhydraten.

70% toegevoegde suikers en koolhydraten in één plak ontbijtkoek is heel veel. Te veel om je dag gezond mee te beginnen of voor een verantwoord tussendoortje.

Vezels in ontbijtkoek

Ontbijtkoek heeft het imago veel vezels te bevatten. Dat komt doordat je weet dat er rogge in zit en de koek een mooie bruine kleur heeft. Maar dat valt helaas tegen. Alle kreten op de verpakking ten spijt, een gemiddelde ontbijtkoek bevat evenveel vezels als witbrood (1,9 gram vezels per plakje ontbijtkoek).

Is ontbijtkoek gezond? Nee, helaas niet. De lage hoeveelheid vezels en de hoge hoeveelheid suikers en koolhydraten maakt de ontbijtkoek niet gezond.

Hoeveel suikerklontjes zitten erin?

Om een idee te schetsen hoeveel suikerklontjes diverse soorten ontbijtkoek bevatten, volgt hier een overzicht:

Ontbijtkoek Aantal suikerklontjes per plakje
Peijnenburg Ontbijtkoek naturel 5,2
Peijnenburg Ontbijtkoek volkoren 5,1
Peijnenburg Ontbijtkoek zero 4,1
Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren 3,8
Bolletje Ontbijtkoek naturel 6,2
Snelle Jelle Kruidkoek naturel repen 11,3
Snelle Jelle Kruidkoek naturel tussendoor 6,2
Peijnenburg Ontbijtkoek parelkandij 6,2
Peijnenburg Ontbijtkoek appel kaneel rozijn 6,2
Peijnenburg Ontbijtkoek gember 6,1
Peijnenburg Ontbijtkoek noten 5,5
Snelle Jelle Kruidkoek rozijn repen 11,3

Ontbijtkoek met minder of geen toegevoegde suiker

Omdat ontbijtkoekfabrikanten weten dat de suikergehaltes van hun koeken té hoog zijn, zijn er nu light-varianten te koop. Ontbijtkoek met minder suiker of helemaal geen toegevoegde suiker.

Is een light-variant ontbijtkoek gezond? Qua hoeveelheid suikers en koolhydraten lijken deze koeken inderdaad een gezondere optie. Zo lijkt het, want schijn bedriegt. Om de koeken toch de zoete smaak te geven die zo populair is, worden zoetstoffen gebruikt.

Deze zoetstoffen zijn niet goed voor je lichaam. Veelvuldig ontbijtkoek eten zorgt ervoor dat je teveel polyolen en/of xylitol binnenkrijgt. Dit kan laxeren! Daar wordt ook voor gewaarschuwd. Bevat zoetstof(fen). Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben. Op de website van supermarkten staat zelfs Xylitol is gevaarlijk voor dieren, raadpleeg direct een dierenarts in geval van inname. Wil jij deze koeken met zoetstoffen dan nog eten? Als het voor je huisdier gevaarlijk is, is het ook niet gezond voor jou.

Alternatieven

Zoek naar gezonde alternatieven voor ontbijt of tussendoortjes. Je vindt diverse mogelijkheden in mijn boek Eenvoudig suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!