Munt uit eigen tuin

6 juli 2023

Uiteraard kun je verse munt kopen op het terras, bij de groenteboer of de markt. Veel leuker is het om munt in eigen tuin te kweken! Er bestaan veel verschillende soorten munt, zoals kruizemunt, herfstmunt, groene munt, watermunt, kruipmunt, aardbeimunt en chocolademunt. De meest bekende muntsoort is de ‘Mentha Piperita’, oftewel de pepermunt.

Zaaien doe je in de lente. Munt woekert erg en kruisbestuiving is zo een feit, waardoor de smaak wordt aangetast. Zaai de munt daarom (per soort) in een pot of bloembak. Koop je een muntplantje in een potje in de winkel, doe het dan zelf in een grotere pot of bloembak zodat de munt goed kan groeien en je meer kunt oogsten. In het late voorjaar, de gehele zomer en de nazomer kan munt uit eigen tuin worden geoogst. De munt afknippen voor wat je op dat moment nodig hebt, werkt het beste. Knip het niet helemaal aan de onderkant af, maar ongeveer 2/3 van het takje. Zo krijgt de plant de kans om opnieuw te groeien.

Naast dat het leuk is om munt uit eigen tuin te halen, is het gunstig voor je tuin. Nodige insecten als bijen worden aangetrokken en bladluizen, mieren en muggen worden juist op afstand gehouden!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!