Turks brood, een lekkernij, zeker voor kinderen

1 april 2021

Bij ons, gezin met twee jonge kinderen, eten we graag Turks brood met divers beleg. Wat maakt het Turks brood zo lekker?

Gezellig erop doen wat je wilt!

Met Turks brood op het menu is het gezellig tafelen, zeker met jonge kinderen. Wij als volwassenen doen graag hummus (in diverse smaken), makreel of gerookte zalm op het brood. De kinderen beleggen hun stuk met waar ze zin hebben, ook hummus, hazelnootpasta of zonnebloempasta van Horizon, schrijfjes komkommer en tomaat of plakjes banaan, het mag allemaal!

Omdat kinderen de vrijheid hebben het brood te beleggen met waar ze zin in hebben, is het eten van Turks brood een feest en volop gezelligheid. Meestal snijden we het brood ook aan tafel, waarna de punten worden verdeeld. Onze jongste wil graag de bovenkant, maar de oudste liever zonder 'zaadjes' en kiest de onderkant.

Wat is Turks brood?

Turks brood is een plat brood, rond of ovaal van vorm en ongeveer net zo groot als een pizza. De Turkse naam voor dit type brood is pide.

Het brood is heel luchtig en wordt gebakken bij een hoge temperatuur, waardoor het een dunne korst heeft. Turks brood is slecht houdbaar, wordt droog als je het te lang bewaard. Het brood kan het beste worden gegeten op de dag dat je het koopt. Snij het brood pas in stukken vlak voor het eten.

Is Turks brood gezond?

Het Turks brood is gemaakt van tarwe en bevat daardoor gluten. Bakkers bereiden het brood veelal door zuurdesemtechnieken. Dit maakt Turks brood gezond, er wordt maar een zeer kleine hoeveelheid gist gebruikt. Daarnaast bevat het Turks brood olijfolie, bakkerszout, plantaardige raapzaadolie en veel water. De bovenkant van het brood wordt vaak afgewerkt met sesamzaadjes. In het brood is ook dextrose toegevoegd, om het brood een wat zoete smaak te geven. Dit is niet gezond.

Vers Turks brood afkomstig van een bakker of de markt bevat relatief weinig dextrose of andere suikers. Het advies is dan ook voor deze variant te kiezen. Turks brood uit de supermarkt, voorverpakt, en brood om zelf af te bakken is geen gezonde optie. In deze varianten zitten suiker en toevoegingen om de houdbaarheid te vergroten en het afbakken mogelijk te maken. Deze broden zijn in de fabriek gemaakt en verre van gezond.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!