Couscous

27 mei 2021

Couscous is een graanproduct en wordt ook in Nederland veel gegeten bij de hoofdmaaltijd of als ingrediënt van salades. Wat is couscous precies?

Wat is couscous?

Couscous is een graanproduct dat wordt gemaakt van (durum)tarwemeel gewreven met water. Het is dus een bewerking van tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen en wordt veel gegeten als vervanger van rijst, pasta of aardappels.

Het (durum)tarwe waarvan couscous wordt gemaakt, groeit met name in de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en Zuid-Europa.

Graanvezel

Net als met rijst, waarbij we witte rijstsoorten kennen alsmede volkoren-rijstsoorten, kent ook couscous verschillende soorten. De verschillen zitten 'm in de hoeveelheid graanvezel die in de tarwe achterblijft voordat de tarwe met water wordt gewreven.

Bevat couscous meer dan 2,1 gram graanvezel per 100 gram? Dan spreken we over een volkoren-variant. Alleen deze volkoren couscous bevordert de gezondheid. Voedingsvezels zijn nodig voor ieders gezondheid, een goede darmwerking, een goed immuunsysteem en een constante bloedsuikerspiegel.

Is couscous gezond?

Couscous bestaat met name uit koolhydraten. Bevat de couscous meer dan 2,1 gram graanvezel per 100 gram, dan spreek je over de volkoren-variant en is het een minder snelle koolhydraat. Door de hoeveelheid vezels stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel en blijft daarmee constanter.

Couscous van de volkoren-variant past dan ook in een gezond voedingspatroon. Voor volkoren couscous gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.

Volkoren couscous bevat dus vezels. Daarnaast is het rijk aan diverse B-vitamines, magnesium en zink. Omdat couscous tarwe als grondstof kent, bevat couscous ook gluten. Daarom is het niet geschikt voor mensen met een intolerantie of allergie tegen gluten (coeliakie).

Goede vervanger

Couscous wordt gezien als een goede vervanger van rijst, pasta of aardappels. Mits er geen sprake is van een intolerantie of allergie tegen gluten en je couscous beperkt eet. Bij het overmatig eten van couscous kan een intolerantie of allergie ontstaan.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!.

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!