Paksoi, wat kun je daarmee doen?
Vorige week is paksoi besproken, een groene bladgroente die in Nederland aan populariteit wint. Wat kan je doen met paksoi?
Variatie
Paksoi is een bladgroente dat van oorsprong uit Azië komt en zodoende vooral in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Inmiddels hebben Nederlanders de paksoi ook ontdekt en wint deze aan populariteit. In Nederland wordt de paksoi vooral gegeten door het te roerbakken, stomen, stoven, koken of rauw te eten.
Paksoi roerbakken
Paksoi is, vanwege de korte bereidingstijd, zeer geschikt om te roerbakken in de wok. Lekker met andere groenten, kruiden en eventueel zilvervliesrijst, (volkoren) pasta en/of vis of vlees(vervanger). Paksoi roerbakken is in een paar minuten klaar, in de wok met wat kokosolie!
Paksoi stomen
Paksoi stomen is ideaal. Door te stomen blijft de smaak intact en is paksoi heerlijk knapperig. Verwerk de gestoomde paksoi door een gerecht of eet het zo.
Paksoi stoven
Paksoi stoven is ook een heerlijke mogelijkheid. In kokosolie op een lage temperatuur, met een snuf zout en peper. Lekker met een stukje vlees(vervanger) of lichte vis.
Paksoi koken
Paksoi koken kan ook! Dan wordt de paksoi wel zacht. Kort koken is voldoende, anders gaan vitamines en mineralen verloren. Gekookte paksoi voeg je bijvoorbeeld toe aan Aziatische soepen, zoals Wontonsoep.
Paksoi rauw eten
Paksoi is ook erg lekker om gewoon rauw te eten, bijvoorbeeld als salade of bij andere rauwe groenten/fruit als winterpeen, paprika, radijs of bijvoorbeeld mango. Zowel het witte gedeelte als de groene bladeren zijn hier geschikt voor. Paksoi rauw etende je direct na bereiding, anders worden de bladeren zacht en verliest de paksoi zijn knapperigheid.
Volgorde garen
Paksoi komt het beste tot zijn recht als je het niet te lang gaart. De bladeren houden daardoor hun smaak en crunch, terwijl het witte gedeelte lekker fris en knapperig blijft.
Bij het koken of roerbakken van paksoi kun je het beste beginnen met het witte gedeelte. Dit gedeelte is iets harder en heeft een langere tijd nodig voor de bereiding. Voeg pas tegen het eind de groene bladeren toe en bak of kook dit nog 1 minuut mee.
Praktisch wassen en snijden
Voordat je paksoi gebruikt, was en snij je deze eerst. Praktische tip is om eerst het onderste gedeelte van de stronk af te snijden. Vervolgens was je de grote bladeren met stengel en al onder de kraan. Snij daarna het witte gedeelte in dunne reepjes, en de groene bladeren in grovere stukken.
Meer weten over gezonde voeding?
Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! of maak een afspraak bij Voed in Balans.
Terug
Reacties
Leuk als je een reactie wilt geven!