De gezondheidsvoordelen van fenegriek

28 april 2020

Fenegriek is een kruid met diverse gezondheidsvoordelen. Niet voor niets speelt fenegriek al duizenden jaren een rol in de (alternatieve) geneeskunde. Lees in dit artikel over de gezondheidsvoordelen fenegriek en op welke manieren fenegriek te gebruiken.

Wat is fenegriek?

Fenegriek is een kruid afkomstig uit een kleine eenjarige plant die in het wild voorkomt in Zuid-Europa. Een fenegriekplant heeft groene bladeren en witte bloempjes. Tevens bevat de plant peulen waar het fenegriekzaad uit komt. Het fenegriekzaad wordt veelvuldig ingezet als specerij om zijn gezondheidsvoordelen. Tegenwoordig is fenegriek ook als poeder en supplement verkrijgbaar.

Fenegriek gezondheidsvoordelen

De belangrijkste gezondheidsvoordelen fenegriek op een rijtje:
- Fenegriek helpt bij de beheersing van het bloedsuikergehalte
- Fenegriek verhoogt het testosterongehalte bij mannen
- Fenegriek verlaagt het cholesterolgehalte
- Fenegriek verhoogt de melkproductie bij borstvoeding

Fenegriek helpt bij de beheersing van het bloedsuikergehalte

Fenegriekzaad bevat galactomannanvezels. Deze vezels vertragen de snelheid waarmee glucose in het bloed wordt opgenomen. Dit leidt tot een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Om deze reden heeft fenegriek gezondheidsvoordelen voor mensen die lijden aan diabetes type 2. Ook voor gezonde mensen en mensen met diabetes type 1 is het verstandig de bloedsuikerspiegel te blijven beheersen.

Fenegriek verhoogt het testosterongehalte bij mannen

Voor mannen is de belangrijkste reden fenegriek te gebruiken het stimuleren van het testosteron. Fenegriek verhoogt het testosterongehalte en boost het libido.

Fenegriek verlaagt het cholesterolgehalte

Fenegriekzaad bevat seponinen. Seponinen zorgen ervoor dat je lichaam minder cholesterol opneemt. Fenegriek bevat ook het aminozuur hydroxy-isoleucine waardoor het 'slechte' cholesterol afneemt en het 'goede' cholesterol toeneemt in je lichaam.

Fenegriek verhoogt de melkproductie bij borstvoeding

Fenegriek staat erom bekend dat het de melkproductie op gang kan brengen of verhoogt bij vrouwen die borstvoeding willen geven. Neem direct na de geboorte van je kindje fenegriek in, als supplement of in voedingsmiddelen. Het beste effect wordt geboekt in de eerste weken na de bevalling en kan de hele borstvoedingsperiode worden gebruikt. Let op: Gebruik geen fenegriek tijdens de zwangerschap.

In welke producten zit fenegriek?

Fenegriek komt veel in Chinese, Aziatisch en Indiase producten voor. Je kunt fenegriek als zaden of poeder zelf toevoegen aan het eten. Fenegriek-kaas is een Hollands product dat tegenwoordig in elke kaaswinkel of kaasmarkt verkrijgbaar is. Daarnaast kun je kiezen voor thee met fenegriek.

Fenegriek hoe te gebruiken als supplement

Fenegriek hoe te gebruiken als supplement kan in verscheidene concentraties. Een specifieke aanbevolen hoeveelheid is niet vastgesteld. De aanbevolen hoeveelheid fenegriek kan verschillen afhankelijk van wat je wilt bereiken. Als je fenegriek als supplement wilt nemen, begin dan met 500 mg en voer het op tot 1000 mg na 2 tot 3 weken op het moment je geen bijwerkingen ervaart. Neem het supplement bij voorkeur in tijdens een maaltijd. Het liefst zelfs bij de maaltijd met de meeste koolhydraten van die dag.

Fenegriek bijwerkingen

Geen ernstige fenegriek bijwerkingen zijn bekend, ook niet bij hoeveelheden van 50 keer de aanbevolen hoeveelheid. Minder ernstige fenegriek bijwerkingen zijn diarree, spijsverteringsproblemen en naar fenegriek ruikende lichaamsgeur. Ook deze fenegriek bijwerkingen treden pas op bij inname van meer dan de aanbevolen hoeveelheid fenegriek. Het fenegriekzaad wordt daarom niet als gevaarlijk voor de gezondheid beschouwd. Sommige mensen ervaren een afname van de eetlust. Dat hoeft natuurlijk niet ongunstig te zijn, tenzij je kampt met een eetstoornis of juist moet aankomen in gewicht.

Meer weten over suiker en gezonde voeding?

Wil je meer weten over suiker en gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Terug

Reacties

Leuk als je een reactie wilt geven!